Mothr Nr 2 - April 2022

NUMMER 2 2022

Ikigai. SLOW LIVING MED REBECCA FREDRIKSSON Lugnare vardag

FERMENTERA MERA GÖR DIN EGEN SUPERMAT

HITTA DITT VARFÖR

INNEHÅLL

06. LUGNARE VARDAG

Rebecca Fredr i ksson byt te storstadspul sen mot s l ow l i v ing.

Hur du hi t tar di t t var för och meningen med l i vet . 18. LYCKOMANUALEN: IKIGAI

22. MOTHR MODE

Syrén och lavende l i vårens önskegarderob .

Mathi lda förverk l igade s in dröm och star tade eget företag under mammal edigheten . 24. DRÖMLIV

35. SÅ FÖRVERKLIGAR DU BOKDRÖMMEN

7 t ips t i l l dig som v i l l bl i för fat tare .

40. FERMENTERA MERA

Kimchi , kef i r , kombucha och kvass : Så gör du din egen supermat .

46. MOTHR TESTAR: POMODORO Pausa of tare och få mer gj or t .

50. MOTHR MÖTER Amanda Co l ldén f rån "Al la våra l igg" star tade föräldrapodd när hon bl ev mamma . 58. NÄR RESAN ÄR MÅLET Fami l j en Klaamas -Pedersen sålde al l t de ägde och gav s ig ut på s i t t l i vs resa .

66. MÅNADENS MOTHR

Opokua Br i t ton är doulan och t rebarnsmamman som br inner för kv innl ig njutning.

69. LÄGGDAGS Kl imatk l oka bokt ips och mys iga sovrumsdetal j er för de minsta .

Mothr / Stockholm mothr.se redaktion@mothr.se © 2022 mothr

F R Å N

moder skeppet

Ett h å llbart liv... Med den h ä r tidningen ville vi skapa n å got vi aldrig hade sett f ö rut. En mammatidning f ö r alla – gratis, sn ä ll och l ä ttillg ä nglig. En tidning som gav energi och kraft. Inspirerade till att tycka lite b ä ttre om sig sj ä lv och andra. Och som uppmuntrade b å de er och oss till att sakta ner och ta ett djupt andetag.

Det h ä r numret av Mothr handlar om att skala ner och hitta det som ä r viktigt i livet. Att v å ga f ö rverkliga sina dr ö mmar och leva lite mer innerligt. Vi h ä lsar p å hos Rebecca Fredriksson, som valt ett l å ngsammare liv, l å ngt fr å n storstadspulsen. Vi tr ä ffar Mathilda Wibom Westerberg, som f ö rverkligade sin livsdr ö m medan hon var mammaledig, m ö ter familjen som s å lde allt och gav sig ut p å en resa som aldrig tog slut. Vi l ä r oss g ö ra kvass och kombucha, Ther é sia testar ett nytt s ä tt att ta tillvara p å v ä rdefull tid och

Cassandra ger sina b ä sta tips p å hur man lyckas bli f ö rfattare. I Lycko- manualen ber ä ttar vi om "ikigai" och hur man hittar sitt varf ö r. Och s å m ö ter vi superdoulan Opokua Britton som sl å r ett slag f ö r kvinnlig njutning och kroppsk ä rlek. Vi hoppas att du ska hitta n å got som f å r just dig att stanna upp, reflektera ö ver hur du vill leva och kanske till och med ta ett f ö rsta steg mot din dr ö m!

Det ä r ingen slump att en s å stor del av v å rt inneh å ll handlar om v ä lm å ende och slow living. Om att blicka in å t ist ä llet f ö r att leta utanf ö r. Vi tror n ä mligen att det ä r enda v ä gen till ett h å llbart liv.

Tea & Cassie

mothr V Ä L J ER

V å r i luften

Inget ger s å mycket v å r-feeling som ljudet av trehjulingar som skramlar l ä ngs torra grusv ä gar i solen. Vi ä r l ä tt f ö r ä lskade i Stoys retro-charmiga modell med bruna detaljer och ett litet flak att lasta upphittade stenar eller andra skatter p å .

Skur s ä ker V å ren kommer inte bara med sol och tulpaner – den brukar dessutom ackompanjeras av pl ö tsliga regnskurar. H å ll stilen p å lekplatsen, oavsett v ä derlek, med Stutterheims numera klassiska regnkappa.

Som vi l ä ngtar efter l ä ttare plagg och varmare dagar just nu! Danska favoriten Konges Sl ö jd g ö r molnl ä tta v å rjackor i milda toner med gulliga motiv p å ryggen. Visst ö nskar man att den fanns i mammastorlek ocks å ?! V å rjackan P å

Vi Ä lskar

... det urgulliga spj ä lskyddet fr å n Garbo&Friends med motiv fr å n de fyra å rstiderna illustrerade av Kajsa Hagelin. Vackra motiv med akvarellk ä nsla som bebisen kan ligga och titta p å i s ä ngen.

mo t h r

0 5

en lugnare vardag S L OW L I V I NG L Å NGT BOR T A F R Å N S T OR S T AD S P U L S E N

FOTO : EMMA SVE J D

R

ebecca och hennes Henrik levde storstadsl iv i Stockholm och hade inga som helst planer på att

Men flytten är helt klart det bästa beslut som vi någonsin tagit. Rebecca är idag helt övertygad om att husdrömmen på landet var exakt vad det stressade storstadsparet behövde. –Innan var jag en sådan där som al ltid var på språng, på resande fot och jag förstod aldrig mig på ordspråket ”borta bra men hemma bäst”. Idag vet jag att det inte finns någon bättre plats än hemma och har aldrig känt mig tryggare någonstans. Vi har verkl igen hittat vårt paradis på jorden, säger hon. Flytten har gjort henne ti l l en mer harmonisk person och kontrasten har gjort att hon hittat ett nytt lugn i l ivet. – Innan vi flyttade hit skul le jag beskriva

flytta ti l l hus, el ler ti l lbaka ti l l Linköping för den delen – när drömhuset en dag dök upp. Två veckor senare hade de inte bara vunnit budgivningen, utan var redan i ful l gång med att flytta ”hem” igen. – Vi kände direkt att det bara var att köra. Det var l ite al lt el ler inget som det al ltid är med oss. Vi flyttade hem från ena dagen ti l l den andra, redo att ge al lt! Att det skul le bl i en stor kontrast i den nya ti l lvaron ute på landet kontra vardagen i Stockholms innerstad, var det ingen tvekan om. –Många trodde nog aldrig att vi skul le klara det, och att jag skul le bl i för rastlös.

mo t h r

0 8

MAMMA TILL : Dylan, 2 år och bebis i magen GÖR : Kreatör och influencer LIVSMOTTO : Allt går om man vill FÖLJ : @rebfre @husdrommenvidstranden R E B E CCA F R E DR I KS SON

mig som en riktig storstadsmänniska, som sprang på glamorösa event, drack bubbel och åt snittar, hej och hå. Nu hämtar jag ved om dagarna, skrattar hon. Rebecca berättar att fami l jen får ut mer av l ivet och vardagen ti l lsammans genom att bo så här. Att al lt känns enklare på något vis. –Sedan kan man ju såklart inte vara l ika spontan. Då man inte har al lt utanför dörren och måste ta bi len överal lt. Men al lt annat väger upp – och jag har hel lre detta jämt och söker upp pulsen när jag behöver det. Slow l iving – att leva långsammare och skala bort mycket av den stress vi har i vår

vardag är ett koncept som bl ivit al lt mer populärt. Rebecca förstår varför. –Det är så lätt att drömma sig bort ti l l en annan plats och längta framåt hela tiden. Men det enda vi är lovade är här och nu, och det försöker vi ta vara på. Jag försöker att bara vara så mycket som möj l igt, njuta extra mycket av sol- nedgången och ta långa promenader längs med vattnet. Leka med Dylan utomhus, koppla bort mobi len och bara vara närvarande i stunden.

mo t h r

0 9

"Förut förstod jag aldrig uttrycket: Borta bra men hemma bäst"

Under de senaste åren har paret gjort en stor husrenovering, där den l i l la stugan byggts ut med ytterl igare ett hus, som Rebecca just nu är i ful l gång med att inreda. Samtidigt som paret väntar sitt andra barn, och har tvååringen Dylan hemma. Att det har varit en intensiv resa är uppenbart, men det råder ingen tvivel om att det varit värt mödan. –Det känns nästan för bra för att vara sant men är såklart helt magiskt. Att vi ska bo här nu, bygga vår framtid och skapa massor med minnen ti l lsammans med barnen. Huset har bl ivit Rebeccas "energi- plats", ett stäl le där hon fyl ler på med må-bra-känslor och hon är noga med att njuta av de små magiska ögonbl icken i l ivet. –Att bara gå ut och få känna solens strålar mot huden, pussas med Dylan och få klä mig vårigare gör mig just nu så oerhört glad, säger hon. Nu är det bara veckor kvar ti l ls Rebeccas och Henriks andra barn kommer och hon beskriver blandade känslor inför förlossningen. –Jag hade en tuff förlossning med Dylan, med en väldigt jobbig krystningsfas. Jag blödde mycket, Dylan låg fel med ansiktet, hade navel- strängen hårt runt sig och kom ut nästinti l l l ivlös. "Det enda vi är lovade är här och nu"

mo t h r

1 2

Där och då trodde jag att både Dylan och jag skul le dö. Det var fruktansvärt. Men al lt gick al lt bra och trots denna tuffa förlossning så är jag väldigt peppad på min kommande och ser det som min revansch. Jag försöker al ltid tänka positivt och förbereda mig så gott jag kan, säger hon. Inför det faktum att hon snart är tvåbarnsmamma, känner Rebecca ett lugn. –Jag är så himla glad att få bl i mamma igen och det känns helt overkl igt, men samtidigt så självklart. Jag längtar något enormt och tror det kommer bl i tufft men också helt underbart. Att få en l iten plutt ti l l att älska vi l lkorslöst.

ti l l ett långsammare l iv, borta från storstadspulsen. –Efter en tuff tid med en vi ld tvååring, husbygge, graviditet och att ha bott så l itet under en så lång tid, så ser jag fram emot att bara vara. För Rebecca handlar lugnet dock inte nödvändigtvis om att sitta sti l l . –Att bara chi l la är inte vår melodi , men nu när huset snart är klart, så bl ir det åtminstone bara mindre projekt framåt, säger hon med ett skratt. –Mest ser jag fram emot en sommar med mina två barn och en ki l le som inte jobbar jämt. Så vi kan få njuta l ite av huset, tomten, vattnet och fami l jel ivet. Att få andas l ite helt enkelt, efter ett par intensiva år. Jag är så pepp på l ivet och det vi har framför oss.

Framtidsdrömmarna innehål ler mer av det lugn som fick Rebecca att söka sig

mo t h r

1 4

Ta vara på varje l iten solstråle. Njut här och nu! Ta med lunchen el ler middagen ut i det fria. Det finns inget bättre. Boka in en glassdejt med bästisen och njut! Gå på en promenad och lämna mobi len hemma. Ta in naturen, se al la färger, lyssna på fåglarna känn känslan av att vara helt i nuet. Bjud över vännerna på en gri l lkväl l . Lägg bort mobi lerna och njut av varandras säl lskap. Rebeccas bästa tips för att ta vara på vårpirret här och nu Rebecca tycker att fördelarna med att bo "på landet" är många och är glad att hon och Henrik aldrig tvekade ti l l att ta steget. – Det bästa är att mina barn ska få växa upp här. Det känns om en dröm. Att ha vattnet som närmsta granne och att kunna ta en promenad i morgonrock, säger hon med ett skratt. "Det är så lätt att drömma sig bort till en annan plats och längta framåt hela tiden"

mo t h r

1 5

Fåtölj av Viggo Boensen, Artilleriet, 28 590 kr. Bordslampa i keramik, HM Home, 699 kr. Rofylld minimalism

Handgjord kruka, Åhléns, 349 kr. Höjbar pall, Zara Home, 1049 kr. Dekorativ skulptur, Ellos, 199 kr. Korg, Reforma, 999 kr.

"Som barn var jag själv ofta klädd i Polarn O. Pyret så att se Noah i samma kläder känns väldigt speciellt" @J OS E F I N E S Y OGA

L YCKOMANUA L EN

Ikigai - meningen med livet På ön Okinawa i Japan lever människorna betydligt längre än genomsnittet. Hemligheten, tror de som studerat Okinawabornas livsstil, finns både i maten de äter och relationerna de skapar. Och i ordet ikigai – ett ganska fantastiskt koncept som tål att tittas lite närmre på.

mothr

Att ställa sig frågan "Vad är mitt syfte i livet"? verkar inte bara vara en investering i lycka, utan också en väg till ett längre liv. På Okinawa är begreppet "ikigai" – fritt översatt "anledningen till att man kliver upp på morgonen" – otroligt viktigt. Har du redan koll på vad ditt livs syfte är? Stort grattis! Har du inte det, kan det vara läge att ta reda på det. Ikigai är något som är unikt för varje människa och som kan vägleda oss genom livet. Genom att svara på fyra enkla frågor kan du ringa in ditt alldeles unika ikigai: 1. EN ANLEDNING ATT GÅ UPP UR SÄNGEN

Vad älskar jag? Vad är jag bra på? Vad behöver världen av mig? Vad kan jag få betalt för?

2. 3. 4.

Ta fram ett papper och penna och besvara dessa fyra frågor innan du gör något annat – och försök sedan att identifiera punkten där de möts. Om någon av dessa fyra aspekter – passion, mission, yrke och kall, inte lever i harmoni med varandra, så uppstår lätt en känsla av otillfredsställelse.

Foto: Canva

mo t h r

1 9

L YCKOMANUA L EN

HITTA DIN EGEN VÄG

Din autencitet är och har alltid varit din alldeles unika superkraft. Det som skiljer dig från alla andra och gör dig helt unik i ditt slag. När du vet vem du är – och tillåter dig själv att vara den personen fullt ut – kommer många dörrar att öppna sig. Härifrån gäller det att sätta riktningen för din väg framåt och inte snegla på vad alla andra gör hela tiden.

Du kan inte tänka dig till intuition med hjälp av intellektet, det kan du bara tänka dig ifrån. Istället för att använda hjärnan när du letar efter svar, använd hjärtat och känn. Slut ögonen, ta några djupa andetag och ställ dig själv frågor du vill ha svar på. Lita på det som kommer till dig. LYSSNA INÅT

Foto: Canva

mothr

ANVÄND DINA STYRKOR

Har du tidigare hört att du ska utveckla och träna på allt det där du naturligt inte är bra på, istället för det du redan har talang för? Tänk om! Lägg inte värdefull tid på att bli halvbra på sådant som inte faller sig naturligt för dig, när du kan du bli sylvass på det som redan kommer lätt för dig. Vi alla är födda med ett gäng styrkor som vi bör använda oss av i livet. Vet du inte vad dina styrkor är, så använd dig av nyfikenheter och låt den guida dig framåt. När du tagit reda på vem du är, lyssnat inåt och börjat använda dig av dina styrkor är det dags att börja tänka kreativt. Hur kan du börja tjäna pengar på ett intresse eller en passion, som samtidigt behövs i världen som den ser ut idag? Sätt dig ner med penna och papper och lista saker. Gör även research för att ta reda på hur andra som lyckats med detta före dig har gjort. TÄNK UTANFÖR BOXEN

Boktips!

Läs mer om människarna på Okinawa i Japan och konsten att hitta - och följa - sitt ikigai i boken Ikigai Av Hector Garcia och Francesc Miralles.

Det krävs mod att leva efter sin ikigai. För vissa blir det kanske en skarp helomvändning, medan det för andra handlar om en gradvis och rätt så lång process. Det viktigaste är att du tar första steget och förstår att varenda litet steg du tar är ett i rätt riktning. TA FÖRSTA STEGET

mo t h r

2 1

V å r Vibbar

Ä ntligen b ö rjar v å ren k ä nnas i kroppen och vi l ä ngtar efter tunnare plagg och somriga detaljer! Vi sl ä pper in solen i garderoben och satsar p å flowiga material i mjuka pasteller och naturn ä ra komplementtoner. H ä r ä r n å gra av v å rens modefavoriter.

Color Block Syr é nlila accenter mot vita och beiga basplagg ger omedelbar v å rk ä nsla. Kofta fr å n Monki/HM, 454 kr. Omlottkl ä nning med knytband i lilac fr å n &Other Stories, 790 kr,

Blomma ut

I v ä ntan p å att tr ä dg å rden ska b ö rja blomma tar vi saken i egna h ä nder. Kort oversized kl ä nning fr å n franska Sezane i underbart blommigt m ö nster f å r s ä tta tonen f ö r v å ren. Vi matchar med ljuvliga lavendeltonade klackar fr å n Flattered, 1895 kr.

mo t h r

2 2

mothr MODE

Lovely lavender

Ljusa och milda detaljer att leva i n ä r v å ren n ä rmar sig sommar. Underbar storskjorta i lavendel fr å n Konges sl ö jd, 1291 kr. Ö rh å ngen i å tervunnen m ä ssing och lila harts fr å n COS.

Lila Lugn

Som p å moln

Rymliga favoriter f ö r b å de jobb och fritid f å r g ä rna flytta in i garderoben i v å r. Flowig omlottkl ä nning fr å n Shopdoen, ca 2066 kr. Oversized kavaj i manchester kostar 769 kr hos NA-KD.

Dags f ö r l å nga barnvagns- promenader i v å rsolen! Vi l ä ngtar efter att f å studsa fram p å rensopade trottoarer med en kaffe i handen och de h ä r ljuvliga skorna fr å n &Other Stories p å f ö tterna. Kostar 1350 kr.

mo t h r

2 3

DRÖMLIV Mathilda förverkligade sin dröm om att starta eget under sin mammaledighet MAMMA & ENTREPRENÖR

"Jag visste att jag ville göra något annorlunda av mammaledigheten"

När Mathi lda fick sin första dotter Juni bestämde hon sig. Under en vistelse på ett l i tet bout iquehotel l på Mal lorca, t i l lsammans med dottern och maken, sov hon bättre än på länge. –Det var en av de bästa upplevelserna vi någonsin haft . Servicen var vänl ig, maten var fantast isk och hela fami l jen sov otrol igt gott i vad vi upplevde som de bästa sängkläderna någonsin, berättar hon. Hon bestämde sig för att köpa med sig de magiska lakanen hem, men priset f ick henne att backa. Där och då föddes idén t i l l Mathi ldas företag Juniper. – Jag har al l t id drömt att starta eget företag och har haft många idéer genom åren, al l t i från produkter inom träningssegmentet , t i l l digi tala skärmar som skul le se ut som tavlor, men det var först när idéen t i l l Juniper föddes som

det kändes hel t rätt att våga släppa det trygga med att vara anstäl ld och påbörja resan, förklarar hon. Knappt ett år senare lanserade Mathi lda Juniper med ambi t ionen att hjälpa människor att skapa den där exklusiva hotel lkänslan i hemmet . –Jag tycker att man ska njuta mer av vardagen hemma och inte leva efter att räkna ner dagarna t i l l semestern el ler helgen, säger hon. Under mammaledigheten började företaget ta fart . Men att starta eget med en l i ten ettåring i huset var inte utan motgångar. –Jag var först bland mina vänner att få barn, vi lket gjorde att ingen, inte ens jag själv, visste el ler hade några förväntningar på hur l ivet skul le ändras och hur mycket t id det skul le ta att ha barn.

mo t h r

2 5

"Förut såg jag framgång som något som låg i framtiden– nu är det något som händer varje dag"

–Det var en t id när Juni precis fyl l t ett år och började på förskolan, samt idigt som jag off iciel l t lanserade Juniper, då l ivet inte rikt igt gick ihop. Det var tufft att ha förskolet ider att passa, jobba i princip dygnet runt och bl i sjuk varannan helg på grund av saker som kom hem från förskolan, berättar Mathi lda. Hon ser både fördelar och nackdelar med att starta eget under föräldrar- ledigheten och f lera lärdomar har kommi t med åren. Bättre rut iner i vardagen och en förmåga att hantera toppar och dalar är några saker hon lärt sig vikten av. –En annan sak jag är långt bättre på nu är att priori tera sömn, säger hon.

–Jag har lärt mig att effekt ivi teten i arbetet , humöret och immunförsvaret bara bl ir påverkat negat ivt av l i te sömn, så att sova l i te är i princip aldrig en lösning. Då får man istäl let priori tera och skjuta saker framför sig. Idag lever Mathi lda med sin man Jacob och deras två döttrar Juni och Pomel ine på Upper West Side i New York – en dröm hon och maken haft länge. Ljuset , människorna, de unika karaktärerna och löpspåret i Central Park är några av sakerna Mathi lda älskar med staden. Med Sverige saknar hon mest sin fami l j och sina vänner. Och frukosten. –Jag älskar mackor och goda svenska pålägg. När al la f ick rosor på al la hjärtans dag kom Jacob hem med

världens största smörpaket istäl let . Han vet hur tråkigt jag tycker det är när smöret är slut och det är dags för kväl lsmackor, säger hon med ett skratt . Företagsl ivet har såklart förändrats en del med två barn i fami l jen, men l i l la Pomel ine hänger med mamma på det mesta under dagarna.

MA TH I L DA WI BOM WE S T E RB E RG

MAMMA TILL : Juni och Pomeline GÖR : Grundare och CEO av Juniper. LIVSMOTTO : Life is short – live it.

Love is rare – grab it. FÖLJ : @mathilda.w.w

–Under förlossningen upp- daterade Jacob mig med hur försäl jning gick och läste upp några f ina reviews som kommi t in. Ja, det säger ju l i te om hur engagerade vi är i Juniper. Vi brukar skoja om att Juniper är vårt andra barn, säger Mathi lda. Om hon får sia framåt ser hon att fami l jen nog återvänder t i l l Sverige igen. –Om fem år är vi nog hemma i Sverige igen, skul le jag tro, New York är otrol igt härl igt , men Stockholm är ändå vårt hem och jag tror det kommer vara vår bas l ivet ut även om jag också tror att vi kommer göra f ler äventyr utomlands. Vi har redan börjat prata om att vi inte vi l l att den här vistelsen ska vara sista gången vi bor i New York, säger hon.

mo t h r

2 9

För Mathi lda har konceptet framgång förändrats genom åren. I dag ser hon annorlunda på vad det innebär. –Framgång var nog t idigare för mig mer något som låg i framt iden, nu är det något som händer varje dag. Sedan är det förstås inget nytt att jag vi l l må bra, men däremot har jag mycket bättre förståelse för vad som får mig att må bra idag än vad jag hade när jag var yngre. –Det kan vara att öppna en f laska bubbel på en t isdag för att Juniper haft en bra försäl jningsdag el ler att stänga datorn t idigt och hämta Juni på För att se t i l l att det f inns gränser mel lan jobb och fami l jel iv har hon satt upp två regler som hon försöker hål la sig t i l l . –Dels att jag inte jobbar med Juniper efter hämtning av Juni på skolan och t i l ls att hon går och lägger sig. Under den t iden vi l l jag ha ful l t fokus på fami l jen, äta mat , göra läxor och se Juni köra sina dansuppvisningar och sjunga med i senaste Disneyf i lmen. –Sedan har vi bestämt att lördagar är fami l jedag. Då hi ttar vi på saker t i l lsammans, äter långa frukostar och träffar vänner, säger hon. förskolan för att bara få kval i tetst id, säger hon.

Mathildas 5 bästa tips för den som vill förverkliga en dröm under mamma- ledigheten

PASSION Du måste känna passion för din affärsidé. För annars kommer du inte orka gå hela vägen, speciel l t inte då du har en bebis där hemma som kräver din ful la upp- märksamhet dag som natt . Tror du på idén, kommer du hi tta drivet och kärleken t i l l vad som du trol igen kommer börja kal la det “di tt andra barn” . PLANERING Ha en tydl ig “to-do- l ista” , så att så fort du får t id, så vet du vad du ska fokusera på. Som egen företagare måste du ha al la hattar på hela t iden och det kan ibland kännas l i te övermäkt igt , men då är det vikt igt att det är tydl igt vad du ska priori tera. FÖRVÄNTNINGAR Var beredd på att vissa dagar kanske bara försvinner, för herregud, du är också mamma och du måste ge dig själv en klapp och kram för att du nu försöker både vara mamma och egenföretagare på hel t id.

FLEXIBILITET Jobba med någon form av cloud- lösning som gör att du kan få access t i l l al l t på al la devices om du vi l l . Jag använder t .ex. Google Drive och hela Googles sui te av off ice-verktyg och det gör att jag ofta kan f ixa med något snabbt på mobi len om det ges t i l l fäl le. ÅTERHÄMTNING Glöm absolut inte att ge dig t id för saker som du mår bra av och som stärker dig. Sömn är universal t vikt igt för al la, det andra är för mig löpning. Vad är det för dig? Planera in t id för det och rucka inte på det .

Grundades av Mathilda Wibom Westerberg 2019 Designar och tillverkar hållbara premiumprodukter av Supimabomull för hemmet. I sortimentet finns idag sängkläder, handdukar och morgonrockar. J UN I P E R

mo t h r

3 1

NYHET! I å r finns den popul ä ra vindfleecen ä ven i en l ä ngre modell!

POL ARN O . PYRE T annons

VÅRKÄNSLOR Den f ö rsta v å rsolen ä r h ä r och med den kommer spring i benen och leklust i naturen! V å rens nyckelplagg i barngarderoben ger total r ö relsefrihet och ger utrymme f ö r en massa nya ä ventyr. Det å tervunna materialet ä r dessutom b å de vindt ä tt och vattenavvisande .

POL ARN O . PYRE T annons

SMARTA DETALJER Jackan ä r utrustad med 3 M- reflexer fram och bak, och har en br ö stficka att stoppa viktiga saker i. Dragkedjan har ett hakskydd h ö gst upp vid kragen f ö r att inte skava mot haka och kind. Muddarna med tumh å l agerar handv ä rmare n ä r man gl ö mt vantarna hemma.

POL ARN O . PYRE T annons

I ALLA V Ä DER Eftersom den ä r vindt ä t passar fleecejackan b å de som ett v ä rmande mellanlager och som en jacka n ä r det ä r mildare

v ä der. D ä rf ö r kan en vindfleece komma till

anv ä ndning under en hela å ret, beroende p å hur man kompletterar den. L ä gg till exempel till en skaljacka, som enkelt kn ä pps ihop med vindfleecen, f ö r kallare eller regniga dagar.

SÅ FÖRVERKLIGAR DU BOKDRÖMMEN 7 tips till dig som vill bli författare

Visste du att var tredje svensk drömmer om att bli författare? Men att de allra flesta manus som påbörjas slutar upp i skrivbordslådan. Mothrs Cassandra Brunstedt trotsade statistiken och skrev en roman under sin mammaledighet. Här delar hon med sig av sina sju bästa tips för att förverkliga bokdrömmen.

TIPS! P å sidan 53 kan du vinna Cassandras debutroman tillsammans med ett h ä rligt m å -bra-kit!

SKRIV OM DET DU VET Avgörande för att du snabbt och smidigt kan komma i gång med ditt manus. Att ”gräva där man står” är oftast en bra idé och så även i bokskrivande. Klart du kan skriva om en massa saker du inte har en aning om – men då är det bara att kavla upp ärmarna och göra den grundliga researchen som krävs. SKAPA EN HELIG SKRIVPLATS Denna punkt är helt avgörande för mig personligen och jag älskar att landa i min lilla skrivhörna där allt från härliga doftljus till råa kristaller, rökelser, inspirerande skrivböcker och dator väntar på mig. Skapa din egen skrivplats med saker som ger dig energi. FRIGÖR TID De flesta människorna har inte en massa tomma luckor i sin kalendern - utan måste helt enkelt skapa sig det. Enklaste sättet att frigöra tid är kort och gott att välja bort något annat. Jag har definitivt sett mindre tv-serier, dragit ner på sociala aktiviteter, arbetat sena kvällar och soliga helger samt nallat av tid från välbehövliga träningspass för att skapa tid.

1

2

3

4 ETT LEVANDE MANUS

Vare sig du bestämmer dig för att skriva några rader varje dag eller ett visst antal tecken i veckan så är hemligheten att vara konsekvent och inte strunta i den avsatta tiden för något annat ”roligare” dyker upp. För att skapa en ny vana behöver du vara konsekvent och ju mer disciplinerat du håller dig till din plan, ju enklare kommer det bli.

mo t h r

mo t h r

4 2

5 5

6 INSUP INSPIRATION Motivation kan du inte styra men inspiration däremot kan (och bör du) mata dig själv med löpande för att få energi till att slutföra projektet. Lyssna på skrivpoddar, läs skrivböcker, ring och bolla innehåll med en god vän eller varför inte gå en rolig och lärorik skrivkurs? Allt som får inspirationen att virvla i bröstet kommer hjälpa dig framåt. Se det som en del av ditt bokskrivande. 5 GLÖM MOTIVATIONEN Är du alltid motiverad när du ska åka till jobbet på morgonen? Nej, precis. Men du gör det ändå. Precis likadant är det med bokskrivandet. Du kommer garanterat inte alltid känna motivation till att öppna det där manuset och lägga den tiden som faktiskt krävs, men måste ha disciplin nog att bara göra det ändå.

Boktips!

Cassandras debutroman En enkel till Indien släpps den 20 april överallt där du hittar böcker, E- och ljudböcker.

7 HA DELMÅL - OCH FIRA! Att skriva en bok är det tuffaste maratonet du kan springa och för att få tillräckligt med energi längs med vägen behöver du sätta ut tydliga delmål. Men också lära dig att fira, unna dig något samt ta en välbehövlig paus då och då - innan du fortsätter framåt med en extra stark låga! Så vad väntar du på? Sätt dig ner och skriv ett par rader redan idag. Om ett år från och med nu kan jag lova att du kommit riktigt långt på din dröm mot bokkontraktet.

mo t h r

3 7

Skapa skrivro

Skrivbord i mangoträd, Ellos, 4499 kr. Hylla med krokar, Söstrene Grene, 224 kr.

Skrivbordslampa, Artilleriet, 6200 kr. Papperskorg, Svenskt tenn, 2800 kr. Pärm med inskription, Bookbinders design, 408 kr. Memoblock, Svenskt tenn, 180 kr.

mothr

Soliga sötsaker Under ett besök på mysiga Villa Dagmar njöt jag av denna dessert som definitivt kvalar in på en av de vackraste jag någonsin sett. Det är alltså vit choklad fylld med citronmousse och smakade helt och hållet ljuvligt. Värt ett besök om du har vägarna förbi!

CASSANDRA BRUNSTEDT Journalist, författare och hälsonörd som yogar, bakar och springer maraton. Mamma till Hamilton och bebis i magen.

GRAVIDITETS- STATUS

Jag skulle ljuga om jag sa att min andra graviditet varit enkel, då den varit allt annat än just det… Illamående, låga värden i kombination med bokskrivande, heltidsjobb, 1,5- åring som inte sover och allt annat på to-do-listan har istället känts som världens högsta berg att bestiga varje dag – men jag har landat i att det är OK att känna så. Att inte vara pepp och fylld av energi hela tiden. Hejar på kroppen att hålla ut några månader till för snart är han här!

Skogsmys Bästa må bra-tipset att göra själv, med en vän eller med familjen är att ta med ett liggunderlag till skogen. Lägga dig ner på rygg och använda sinnena för att landa i nuet. Vad ser du? Vilka dofter känner du? Vilja ljud kan du lokalisera? Känn på mossan under dig. Blicka upp mot trädtopparna och glöm inte att krama ett träd eller två. Det finns inget mer läkande än naturen!

Älskar det parisiska märket VEJA och möter gärna våren i dessa godingar. En tredjedel av märkets modeller är 100 procent veganska och är tillverkade av plastflaskor, syntetisk mocka och C.W.L – som är ett alternativ för läder som består av majs. Hur bra? Dessa kostar 1295 kr hos Zalando. . HÅLLBARA STEG

mo t h r

3 9

fermentera mera S Å G Ö R D U D I N E G E N S U P E R M A T T I L L B U D G E T P R I S K IMCH I , KE F I R , KOMBUCHA OCH KVAS S

Foto: Canva

Foto: Canva

LITA PÅ MAGKÄNSLAN Att mycket av vår hälsa har sin grund i magen – eller närmare bestämt i tarmen – har blivit tydligt under de senaste åren. Och den forskning som bedrivs på området visar allt fler hälsofördelar med en varierad och välmående tarmflora. Fibrer och grönsaker brukar anföras som de goda tarmbakteriernas favoritföda, men för att öka mångfalden bland de nyttiga tarmbakterierna verkar fermenterad mat vara ett riktigt bra recept. I den forskning som Dr Justin Sonnenburg och Dr Erica Sonnenburg bedriver på Stanford University har det nämligen visat sig att olika typer av mjölksyrade, fermenterade livsmedel, med levande bakterieflora, kan hjälpa till att skapa en mer diversifierad och välmående tarmflora. Så varför inte göra din magkänsla en tjänst och lägga till några fermenterade godsaker på menyn? Och du, det behöver inte kosta skjortan – så här gör du dem enkelt själv.

mo t h r

4 1

FERMENTERAD MAT VERKAR VARA RIKTIGT BRA FÖR MAGKÄNSLAN... ... eller närmare bestämt tarmfloran

Läs mer om forskningen som gjorts på fermenterad mat och tarmflora vid The Sonnenburg Lab på Stanford University.

mo t h r

4 3

1

KIMCHI

EN KOREANSK SIDE DISH ATT ÄTA MER AV

1 kg salladskål 1/2 dl salt 1 liter vatten 1/2 finhackad purjolök 2 msk chiliflakes 2 msk asiatisk fisksås 2 finhackade vitlöksklyftor 2 msk socker

Skölj kålen noga och skär den i mindre bitar. Blanda salt och vatten till en lag och slå över kålen så att den täcks. Ställ en tallrik ovanpå kålen så att den pressas ihop ordentligt. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skölj kålen ordentligt igen. Blanda hackad purjolök, fisksås, vitlök och socker och rör ner kålen i blandningen. Tryck ner kålblandningen i rena glasburkar. Packa ihop blandningen tätt och tänk på att inte fylla burken hela vägen upp. Sätt på lock och ställ i kylskåp i cirka fyra till fem dagar.

KEFIR 2

ETT SUPERALTERNATIV TILL FIL ELLER YOGHURT

För att göra egen kefir behöver man kefirgryn. Har man väl fått tag på det, går det vansinnigt enkelt att göra allt ifrån klassisk kefir, som man kan använda som ett syrligt alternativ till yoghurt, kefirgrädde eller varför inte vattenkefir? Sila kefirgrynen och lägg dem i en ren glasburk. Fyll på med drygt dubbelt så mycket lantmjölk (det ska helst vara ohomogeniserad ekologisk mjölk) och spänn fast ett tyg med gummiband över burkens öppning. Låt stå i rumstemperatur i 1–3 dygn och sila sedan ner den färdiga kefiren i en ny burk. Börja om igen med en ny omgång kefir på samma kefirgryn.

3

KOMBUCHA

HÄLSODRYCKEN PÅ ALLAS LÄPPAR

För att göra egen kombucha behöver du en så kallad SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Sedan är det bara att sätta igång och låta den producera läskande kombucha

1 scoby 2 1/2 liter vatten 3 msk svart te utan smak 3 dl råsocker 6 dl färdig kombucha

Koka upp vatten och rör ner te och socker. Låt svalna helt (till cirka 25 grader), sila bort tebladen och häll över tevattnet i en ren, stor glasbehållare. Lägg i scobyn och toppa behållaren med ett tunt bomullstyg som du spänner över öppningen och fäster med ett gummiband. Låt kombuchan stå i rumstemperatur mellan 7–12 dagar (ju längre den får stå och dra desto syrligare blir den). Häll på rena flaskor och förvara sedan kombuchan i kylen, där den håller sig i flera månader.

Foto: Canva

4

KVASS SVALKANDE SUPERDRICKA

Kvass är ett slags probiotisk svagdricka, som traditionellt tillverkas av bröd och malt. Men i själva verket går den att göra på nästan alla typer av frukt eller bär.

4 dl färska jordgubbar saft från en citron 2 msk honung en nypa riven ingefära 1 liter friskt, rent vatten

Skiva jordgubbarna och lägg i en stor glasburk tillsammans med citronsaft honung, ingefära och vatten. Var noga med att inte fylla burken hela vägen upp. Rör om så att honungen löser sig och låt burken stå i rumstemperatur i 2–3 dagar. Smaka av för att avgöra när drycken är klar (den ska smaka friskt och sött). Sila av och förvara i kylskåp.

Foto: Canva

mo t h r

4 5

T ES TAR mothr

PAUSA OFTA OCH FÅ MER GJORT P OMODO R O

Vad skulle du göra om du hade mer tid? Träna kanske? Vila? Skriva den där boken eller testa en ny hobby? Mothrs Therésia ville se om det gick att skapa luft i ett väldigt pressat schema, för att få mer tid till återhämtning och lugn. –Med två förskolebarn, jobb, redaktörande av tidning, kvällsstudier och en massa nya, spännande projekt på gång, kände jag att jag ville hitta ett sätt att bli mer effektiv och få mer tid över till återhämtning, säger hon. Pomodoro-tekniken är ett sätt att använda sin tid mer effektivt, genom att bryta ner arbetspassen i delar om 25 minuter vardera. I metoden ingår att man efter avslutat 25-minuterspass tar en paus på cirka fem–tio minuter, innan man påbörjar nästa pass. Efter fyra pomodoro- sessioner tar man en längre paus. – Man kan egentligen mixa och matcha tills man hittar sitt eget sätt att arbeta efter den här metoden. Det viktiga är att man stänger av allt och fokuserar till hundra procent när man jobbar och att man inte tullar på pauserna, utan faktiskt reser sig upp och gör något helt annat en stund mellan passen, säger Therésia. h ur får man tid att förverkliga de projekt man drömmer om, samtidigt som man jobbar, pluggar och livet rullar på i rekordfart? Mothrs Therésia Franklin har testat den populära Pomodoro- metoden och fått lediga helger och lugnare kvällar på köpet.

mo t h r

4 7

Det enda du egentligen behöver för att köra igång med pomodoro-metoden är en timer (eller en hederlig gammal äggklocka). Det är också avgörande att planera vad du ska lägga tid på under pomodoro-passen och att du avlägsnar alla distraktioner medan du kör. –Jag stänger av ljudet på telefonen och lägger den upp och ner, stänger dörren och ser till att ha allt jag behöver framför mig. För extra fokus har jag testat att lyssna på "binaural beats" medan jag jobbar, vilket jag verkligen gillar, säger Therésia. Resultatet då? Helt otroligt, enligt Mothrs testperson. –Jag är helt frälst! Det här sättet att jobba har gett mig mina helger tillbaka, minskat min stressnivå radikalt och gjort att jag har en helt annan överblick över vad jag hinner och inte. Jag tar fler och längre pauser, men får ändå mer gjort, säger Therésia. "MIN STRESSNIVÅ HAR MINSKAT RADIKALT"

TIPS FÖR DIG SOM VILL TESTA POMODORO

Gör en plan över dagens arbete och dela in uppgifterna i pass på förhand. Klumpa ihop liknande uppgifter och gör dem samtidigt. Undvik att svara på mejl löpande, utan avsätt en eller två pomodoro-sessioner under dagen till att svara på alla mejl samtidigt. Testa gärna att lyssna på "binaural beats" för att öka koncentrationen. Spellistor finns på Spotify. Pauserna är heliga – res på dig, gå ut och andas lite frisk luft eller ta en kaffe. Att sitta kvar vid skrivbordet och scrolla på mobilen räknas inte.

Se till att använda din nyvunna tid till något du verkligen behöver och mår bra av, istället för att pressa in fler måsten i schemat!

mothr

En egen vrå

En av de absolut bästa sakerna med att vi nu bor i hus är (förutom att vi kan ha en frysbox i garaget) att jag har fått ett eget rum. Jag hade nästan glömt hur det känns och har nog helt ärligt inte haft det sedan jag flyttade hemifrån (om man inte räknar några små studentlägenheter där hela lägenheten var ett rum). Att sitta vid skrivbordet och blicka ut över den lilla Bråkmakargatan som vi bor på, medan jag arbetar, skriver, syr eller pluggar slår alla kontor i världen. Det är inte omöjligt att jag installerar en kaffebryggare bredvid datorn...

THERÉSIA FRANKLIN Journalist, författare,

PÅSKPEPP

Alla högtider blir så vansinnigt mycket roligare när man får uppleva dem tillsammans med barnen! Helt plötsligt blir alla årstider fulla av firande och festligheter och förskolepyssel att hänga upp i huset. Nu preppar vi för påsk, med godisjakt i trädgården, rödmålade kinder och äggmålning. Jag är minst lika peppad som barnen!

matnörd, naturromantiker och mamma till Otto och Ruben.

Förlåtelse

Jag är en person som gillar regn. Jag vet att det är kontroversiellt, men jag tycker att det är en av de mysigaste väderlekarna som finns. Ett av mina bästa lyckotips är att investera i bra regnkläder, stadiga gummistövlar och ta rygg på ungarna genom vatten- pölarna. Regnhatt från Arket, 495 kr. HATTEN AV

En bok som gjort särskilt starkt intryck på mig den senaste tiden är Desmond och Mpho Tutus bok The Book of Forgiving. Den tar begreppet förlåtelse till en helt ny nivå och ger en både vetenskaplig och personlig syn på hur förlåtelse kan bidra till läkande för både individ och samhälle. Rekommenderas starkt!

mo t h r

4 9

M Ö T ER mothr AMANDA COL LD É N

" DE T ÄR V I K T I G T A T T P RA T A OM T ABUN " Ama n d a C o l l d é n g i c k f r å n l i g g - p o d d t i l l f ö r ä l d r a p o d d n ä r h o n b l e v mamma .

Amanda Colldén är kanske mest känd som en av rösterna i podden " Alla våra ligg ", men när hon blev mamma för drygt ett halvår sedan bestämde hon sig istället för att starta en ny podd . Resultatet blev " Föräldrapodden ". För Mothr berättar Amanda om livet som nybliven mamma och idén bakom podden .

Hur kom det sig att du gick från liggpodd till föräldrarpodd?

– Att bli mamma var ju dels ett resultatet av ett ligg , men också det mest omtumlande jag varit med om . Detta trots att jag var inställd på att det skulle vara svårt och jobbigt . Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i någon ljuv bebisbubbla , och har

aldrig riktigt längtat efter barn utan mer känt att det “ var dags ”. Eftersom jag tycker att det är viktigt att prata om tabun och sånt som andra ofta upplever för privat eller intimt , så funderade jag på vad jag kunde göra för podd om föräldraskapet . När jag kom på att jag skulle spela in mina samtal med en psykolog pirrade det till i magen för jag tyckte det var en så bra idé . Var det som du trodde att bli mamma? – Jag tänkte mycket “ vi ska aldrig bli såhär som föräldrar ”. Har vi blivit “ sådana ” ändå ? Jajjemen ! Och det är bland annat det jag pratar om med psykologen i podden , att jag som mamma delvis blivit en person jag inte vill vara . Du beskriver podden som ett försök att hitta dig själv som mamma, vad har varit svårast med det? – Förut så har jag min självbild varit “ Amanda är en person som gillar att jobba och ställa till med stora middagar . Hon har mycket energi , tränar varje morgon och träffar kompisar flera gånger i veckan .” Nästan allt det där är borta just nu . Det kanske låter banalt men för mig har det verkligen varit en identitetskris . Att det bara är en kort period i livet som många säger är svårt att ta in , för det känns inte så . Vad är det bästa med att vara mamma? – Allt det gulliga med Hedda . Hennes lilla tandköttsleende som hon ofta bjuder på är ljuvligt . Hennes fniss och bubbliga skratt . Och när hon ligger och håller på med allt hon kommer över ; papper , sina fötter eller gör pruttljud med munnen . Det är ju så gulligt så jag dör .

" NÄR J AG KOM PÅ A T T J AG S KU L L E S P E L A I N M I NA S AMT A L MED EN P S Y KO L OG P I RRADE DE T T I L L I MAG EN F ÖR J AG T Y CK T E DE T VAR EN S Å BRA I DÉ "

I föräldrarapporten har du tagit hjälp av en psykolog. Har det hjälpt dig?

mo t h r

5 1

Poddtips!

FÖRÄLDRARAPPORTEN

Amanda Colldén & Annelie Lindström

- 2:45

12:05

– Både ja och nej . Bara att få bekräftat att man inte är galen eller ensam i sina känslor är väldigt skönt . Men jag har svårt att ta in det som Annelie säger och låta det landa i min kropp , som att småbarnsperioden bara är en kort tid av ens liv . Hur gör du för att inte jämföra dig för mycket med andra mammor? – Åh , det är verkligen jättesvårt ! Som nu , när Hedda är påväg att börja krypa , då vill jag så gärna att hon gör det inom normalen för när bebisar lär sig det . Men vad spelar det för roll om hon skulle vara några månader sen ? En enkel grej jag gjort är att jag har gått ur Facebook - grupper som , även om de har ett gott syfte , lätt blir en plats för jämförelse . Hur ser ditt liv ut om fem år? – Mitt största fokus just nu är att jobba för att vi kan ha ett liv där vi är i Spanien några månader varje vinter . Och så hoppas jag dels att Hedda får ett syskon och att våra katter då uppskattar Hedda som förhoppningsvis ger dem kärlek istället för att sno vår uppmärksamhet ifrån dem .

MAMMA TIL L: Hedda GÖR : Entreprenör, poddare och festfixare LIVSMOTTO : Kör, bara kör! FÖLJ : @amandacollden AMANDA CO L L D É N

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71

mothr.se

Powered by