Mothr Nr 2 - April 2022

1

KIMCHI

EN KOREANSK SIDE DISH ATT ÄTA MER AV

1 kg salladskål 1/2 dl salt 1 liter vatten 1/2 finhackad purjolök 2 msk chiliflakes 2 msk asiatisk fisksås 2 finhackade vitlöksklyftor 2 msk socker

Skölj kålen noga och skär den i mindre bitar. Blanda salt och vatten till en lag och slå över kålen så att den täcks. Ställ en tallrik ovanpå kålen så att den pressas ihop ordentligt. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skölj kålen ordentligt igen. Blanda hackad purjolök, fisksås, vitlök och socker och rör ner kålen i blandningen. Tryck ner kålblandningen i rena glasburkar. Packa ihop blandningen tätt och tänk på att inte fylla burken hela vägen upp. Sätt på lock och ställ i kylskåp i cirka fyra till fem dagar.

KEFIR 2

ETT SUPERALTERNATIV TILL FIL ELLER YOGHURT

För att göra egen kefir behöver man kefirgryn. Har man väl fått tag på det, går det vansinnigt enkelt att göra allt ifrån klassisk kefir, som man kan använda som ett syrligt alternativ till yoghurt, kefirgrädde eller varför inte vattenkefir? Sila kefirgrynen och lägg dem i en ren glasburk. Fyll på med drygt dubbelt så mycket lantmjölk (det ska helst vara ohomogeniserad ekologisk mjölk) och spänn fast ett tyg med gummiband över burkens öppning. Låt stå i rumstemperatur i 1–3 dygn och sila sedan ner den färdiga kefiren i en ny burk. Börja om igen med en ny omgång kefir på samma kefirgryn.

Powered by