Mothr Nr 2 - April 2022

3

KOMBUCHA

HÄLSODRYCKEN PÅ ALLAS LÄPPAR

För att göra egen kombucha behöver du en så kallad SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Sedan är det bara att sätta igång och låta den producera läskande kombucha

1 scoby 2 1/2 liter vatten 3 msk svart te utan smak 3 dl råsocker 6 dl färdig kombucha

Koka upp vatten och rör ner te och socker. Låt svalna helt (till cirka 25 grader), sila bort tebladen och häll över tevattnet i en ren, stor glasbehållare. Lägg i scobyn och toppa behållaren med ett tunt bomullstyg som du spänner över öppningen och fäster med ett gummiband. Låt kombuchan stå i rumstemperatur mellan 7–12 dagar (ju längre den får stå och dra desto syrligare blir den). Häll på rena flaskor och förvara sedan kombuchan i kylen, där den håller sig i flera månader.

Foto: Canva

4

KVASS SVALKANDE SUPERDRICKA

Kvass är ett slags probiotisk svagdricka, som traditionellt tillverkas av bröd och malt. Men i själva verket går den att göra på nästan alla typer av frukt eller bär.

4 dl färska jordgubbar saft från en citron 2 msk honung en nypa riven ingefära 1 liter friskt, rent vatten

Skiva jordgubbarna och lägg i en stor glasburk tillsammans med citronsaft honung, ingefära och vatten. Var noga med att inte fylla burken hela vägen upp. Rör om så att honungen löser sig och låt burken stå i rumstemperatur i 2–3 dagar. Smaka av för att avgöra när drycken är klar (den ska smaka friskt och sött). Sila av och förvara i kylskåp.

Foto: Canva

mo t h r

4 5

Powered by