Mothr Nr 2 - April 2022

att förbereda sig inför fjärde trimestern. Sedan har jag insett att förlossningsvården som den ser ut på sjukhus i Stockholm idag är inte för

mig om jag är pigg, frisk och har en okomplicerad graviditet och födsel.

Var det självklart för dig med en hemförlossning?

–Ja, så länge jag och barnet mådde bra så visste jag att det var vad jag ville göra. Främst för att jag ville veta vilka som skulle vara inne i rummet när jag föder. Visst kan någon bli sjuk, men ingen jag inte vill ha där kommer vara där. Jag visste att jag ville ha min familj med. Jag ville omges av människor som jag visste hade samma förtroende för mig, min kropp och min intuition som jag själv har. –Sedan ville jag ha lugn och ro. Inte en massa spring, pip, undersökningar, småprat med mera. Du pratar mkt om att ta tillbaka förtroendet för den egna kroppen. Vad vill du främst förmedla till andra kvinnor och mammor? –Det är väl just det. Lita på dig själv, din intuition, din kropp! Om vi vågar lyssna, så har vi så ofta svaret som är bäst för just oss. Kroppen är helt otrolig. Den kan göra ett helt barn, utan att vi behöver lägga oss i eller kontrollera något. Måtte vi börja lita på att den även kan få ut det barnet, utan att vi lägger oss i eller försöker kontrollera förloppet. Släpp taget och häng med! Det kan vara tufft nog. Du har idag blivit en förebild för många – hur ser du på det? – Det har jag svårt att tänka mig, faktiskt. Men det är ju himla kul om jag kan inspirera människor till att ta ansvar för något så stort som sin födsel, så att man ger sig själv bästa möjliga förutsättningar för att få en positiv upplevelse. Jag hoppas också att jag kan bidra till att människor känner mer kärlek och uppskattning för sina kroppar.

En sak vi (och många andra) är nyfikna på är orgasmic birth. Vad är det? –Man kan säga att det är när sensuell eller sexuell njutning är en del av födseln. Hur det ter sig är ju väldigt individuellt. Det kan vara att man stimulerar klitoris för att det är smärtstillande eller att man plötsligt får en orgasm i samband med att ens barn kommer ut. Varför har man inte hört så mycket om det? –Vårt samhälle är över lag ganska dåligt på att prata om och diskutera kvinnlig njutning. Sedan tror jag att många tycker det känns pinsamt eller tabu att ens fundera på något som har med sexuell njutning i samband med födsel. Detta trots att det väldigt ofta är just en sexuell akt som gör att vi har en födsel framför oss.

mo t h r

6 7

Powered by