Mothr nr 3 - Sommar 2022

mothr

NUMMER 3 2022

Den som väntar FRIDA SKATTBERG OM RESAN TILL ETT BARN

MAGISKA PLATSER 14 RESTIPS FÖR EN SOMMAR I SVERIGE

Power woman LOUISE STRÖMBERG GER BEGREPPET NY BETYDELSE

INNEHÅLL

06.DEN SOM VÄNTAR

Frida Skattberg om den långa vägen till ett barn.

Svalkande mocktails i sommarvärmen. 16. ALKOHOLFRIA SOMMARDRINKAR

20. LYCKOMANUALEN

Därför blir vi lyckligare tillsammans med andra människor.

Linne, bleka blommor och sandiga toner tar plats i sommargarderoben. 28. MOTHR MODE

309. SOMMARFIKA

Sommarens godaste bakverk, signerade Frida Skattberg.

Louise Strömberg hittade självkärleken när livet var som mörkast. 40. KVINNOKRAFT

52. MAGISKA RESMÅL

14 smultronställen för en sommar i Sverige.

61. FEM STEG TILL BÄTTRE SÖMN Så får du till nattvilan under småbarnsåren.

70. MÅNADENS MOTHR

Vi har pratat gravidkamp och trillingvardag med fyrabarnsmamman Assma Nilsson.

73. GÄSTKRÖNIKAN Mammatankar om sommarvilan av Adrienne Collin.

74. LÄGGDAGS

Magiska sommarböcker för små bokälskare.

Mothr / Stockholm mothr.se redaktion@mothr.se © 2022 mothr

FR Å N

moder skeppet

Den blomster tid... Den nalkas. Sommaren. Kanske inte s å ljuv och blid alla g å nger - å tminstone inte om man ä r sm å barnsmamma - men hj ä lp, vad vi har l ä ngtat efter den.

I Lyckomanualen g å r vi p å djupet med begreppet gemenskap och reder ut varf ö r vi blir lyckligare tillsammans med andra. Och s å blandar vi alkoholfria sommardrinkar, l ä r oss mer om s ö mn och tipsar om v å ra allra b ä sta smultron- st ä llen f ö r en hemester i Sverige. Vi ö nskar dig en makal ö st vacker sommar, full av vila, å terh ä mtning och fina stunder av h ä r och nu.

I v å rt sommarnummer av Mothr flyttar vi fokus till vila och å terh ä mtning, n ä rvaro och nu. Allt det d ä r vi sj ä lva beh ö ver. Vi pratar barnl ä ngtan och den l å nga v ä gen till en graviditet, med Sveriges bakdrottning, Frida Skattberg, som v ä ntar sitt andra barn. Vi tr ä ffar Louise Str ö mberg, som hittade k ä rleken till sig sj ä lv n ä r livet var som allra m ö rkast. I v å r nya g ä stkr ö nika funderar trebarnsmamman Adrienne Collin ö ver sommarens m å sten och prioriteringar och s å hyllar vi M å nadens Mothr, Assma Nilsson, som f ö dde trillingar efter en skakig gravidresa.

Till bara ben och lediga dagar. Picknickar och utflykter. Tid att bara vara. Den h ä r v å ren har varit en virvelvind f ö r oss b å da. Alldeles fullproppad med (roliga) projekt och å taganden ovanp å allt det d ä r andra. Det har varit fantastiskt kul. Men vi har b ö rjat fundera allt mer ö ver vad vi missar i farten. Hur mycket av nuet vi inte ser n ä r vi hela tiden fyller dagarna med mer.

Trevlig l ä sning,

Tea & Cassie

mothr V Ä LJER

Saltvatten, sol mot benen och l å nga dagar i naturen st å r h ö gst p å v å r ö nskelista inf ö r sommaren! Å rets gulligaste mamma-barn-matchning st å r Babymocs f ö r med sina solskyddande glas ö gon i olika f ä rger och modeller. Fr å n 250 kr. Sommarens Lov

L ä tta Moln

Visst blir man sugen p å att sticka f ö tterna i de h ä r fluffiga tofflorna fr å n Flattered och ge sig ut i tr ä dg å rden med en kopp kaffe i handen? Sk ö naste sommarsandalerna i ull och kork kostar 1395 kr.

Fisk i Vattnet

Vi ä r sm å tt f ö r ä lskade i de h ä r urgulliga simf ö tterna f ö r sm å bad ä lskare! Finns i flera vackra nyanser hos Liewood f ö r cirka 390 kr. Och som en extra rolig feature l ä mnad de sm å charmiga avtryck i sanden n ä r man g å r.

Vi Ä lskar

... den h ä rliga badponchon i v å ffelm ö nstrad ekologisk bomull och mild r å gton fr å n Liewood! Sommarens mysigaste badtillbeh ö r att gosa in sig i efter ett svalkande dopp. Kostar cirka 410 kr.

mothr

05

Den som väntar FRIDA SKATTBERG OM DEN LÅNGA

VÄGEN TILL ETT BARN FOTO: ROBERT KVARNSTRÖM

D

römmen om att få bli mamma tog många år att uppfylla för bak- drottningen Frida Skattberg och

vackra tårtorna och kakorna har längtan efter ett barn varit ett sår som präglat mycket av hennes vardag. Till slut valde Frida att dela med sig av det också. –På något konstigt vis kände jag mig tvungen till det. För under alla de år som vi kämpat, såg jag nästan dagligen i sociala medier hur folk blev gravida. Hur alla verkade ha det så enkelt, för ingen sa någonting annat. Och varje gång gjorde det så ont i mitt hjärta. –När jag mådde som sämst under vår resa som ofrivilligt barnlösa, lovade jag mig själv att om vi någon gång får bli gravida så kommer jag att berätta att det inte var enkelt. För om det kan hjälpa en enda människa som är i den situationen som jag befann mig i, då känns det värt allt.

hennes man Robert.

Idag är hon gravid med sitt andra barn, efter en lång kamp med hormoner, IVF och mycket sorg. –Det har varit en lång resa för oss. Vi försökte att bli gravida under sex år och då mer aktivt under fyra år. Jag tog ägglossningstest, kollade tempen varje morgon, åt på ett visst sätt en period när jag hade läst om att det funkade för andra. Jag provade allt, berättar hon. Via bakböcker, blogg och instagram har Frida inspirerat sina följare med magiska recept och bilder i sju år. Men bakom de

mothr

08

MAMMA TILL : Alfred och bebis i magen. GÖR : Bakboksförfattare och receptkreatör. LIVSMOTTO : Att allt löser sig, alltid. FÖLJ : @bakamedfrida FRIDA SKATTBERG

Efter otaliga hormonbehandlingar, IVF- sprutor, smärtsamma ägguttag och misslyckat återförande fick Frida och Robert till slut beskedet de hoppats på så länge. –Jag tog fyra olika tester som alla visade starkt att de lilla flingan hade fäst och växte i min mage. Det var magiskt. Slutet på en resa och början på en helt ny. En så enormt efterlängtad resa, att få vara gravid, berättar Frida. Det tuffaste med vägen till graviditeten var inte hormonerna och sprutorna, utan de känslor som den ofrivilliga barnlösheten kommer med, menar hon. –Det värsta var att vara mitt i det och sedan höra eller läsa om andra som blev gravida. Jag har aldrig varit missunnsam,

tvärt om - jag blev alltid genuint glad av att se när någon var gravid. Men dessa känslor tror jag endast att de som gjort IVF förstår. Att det är hjärtekrossande samtidigt. Jag jobbade mycket med mig själv kring detta och försökte sortera känslor som krockade. När Alfred föddes förändrades allt. –Att vara mamma har gett mig ett lugn som jag inte kan förklara. Det är som att jag är totalt grundad. Alfred har läkt så många av mina inre sår bara genom att finnas till.

mothr

10

Hon tror att den långa kampen för ett barn har påverkat hennes syn på moderskapet. –När jag var ofrivilligt barnlös så längtade jag efter bråkiga kvällar, vakna nätter, bajsblöjor, skrik och allt det som många andra skrev om på ett negativt sätt, vilket jag såklart också förstår att det kan vara. Så när Alfred väl kom till oss så kändes ingenting jobbigt. Nog för att han sov hela nätter och nästan hela dagarna också i början, men när det var jobbigt så var det ändå inte jobbigt, säger hon. Att påbörja samma känslomässiga IVF- resa igen för att kunna få ett syskon till Alfred, kom med blandade känslor. –Jag hade gärna gjort en behandling tidigare, men det gick inte, eftersom jag nattammade alfred tills han var ett och ett halvt år. Jag försökte att inte stressa över den biten, för Alfred var inte alls redo att sluta amma och jag ville ge honom tid. Jag visste inte heller ifall det var sista gången som jag skulle få amma, så jag försökte verkligen njuta av det även fast det gav mig mycket dubbla känslor vissa kvällar. Jag ville fortsätta amma mitt barn, samtidigt som jag så gärna ville försöka få ett syskon till honom. Men att vi skulle få göra IVF igen, det förstod både jag och min man ganska tidigt. "Jag längtade efter vakna nätter, bajsblöjor och skrik"

mothr

11

"Alfred har läkt så många av mina inre sår bara genom att finnas till"

Efter att ha gjort en ny IVF-behandling är Frida nu gravid för andra gången och storheten i att hon snart blir tvåbarns- mamma är svår att ta in. –Jag gick till och med på ett extra tidigt ultraljud för att kolla så att det verkligen är en liten där inne. Vi fick se hjärtat på första tidiga ultraljudet, men eftersom jag mådde så bra så trodde jag inte på det. Och kanske är det därför som det fortfarande känns så overkligt? funderar hon. –Jag tror att jag kommer att älska rollen som tvåbarnsmamma. Jag älskade bebistiden och jag har en liten pojke som springer runt här hemma och säger att han ska bli storebror. Han pussar på magen och säger ”älskar dig lilla bebis”. Han längtar så, och det gör vi också.

Snart kommer hennes fjärde bakbok Baka med Frida deluxe och förra året rullade hon igång ett annat drömprojekt, när hon och Robert köpte en mintgrön foodtruck som de gav namnet Fridas fikavagn, där de säljer hembakade godsaker till fikasugna gotlänningar och turister. Nyligen köpte Frida och hennes familj också sitt drömhus, nära havet på Gotland. Till sensommaren flyttar de och ännu en dröm blir sann. –Jag lever just nu precis i min dröm. Det påminner jag mig ofta om. Jag har så många gånger drömt om att få ha ett litet barn, köpa hus och bli gravid med barn nummer två. Och också mitt i detta driva företag och ge ut bakböcker. Prick där är jag nu. Och jag är så lycklig.

mothr

13

Fårö –Det är något visst med denna lilla, karga ö. Så vacker och fridfull. Ta ett dopp på Ekeviken! Holm Hällar –En strand som finns på södra Gotland och är alldeles magisk. Nästan folktom och med utlandskänsla. Visby –Strosa innanför muren och i Almedalen. Det blir inte vackrare än så. Fridas Fikavagn finns på Södra Kustvägen 6 i Klintehamn. Mer info hittar du på @fridasfikavagn Fridas smultron- ställen på Gotland

Frida Skattbergs senaste bakbok Baka med Frida deluxe kommer i sommar. Här kan du förboka ett signerat exemplar redan nu. Boktips!

Klänningarna Frida bär i reportaget kommer från MQ Marqet.

mothr

15

SOMMARENS MOCKTAILS ALKOHOLFRIA FAVORITER I VÄRMEN

Foto: Canva

3 isbitar 1 1/2 dl kokosvatten 1 stor citron 1/2 dl sockerlag ev. en äggvita citronskal att dekorera med SUMMER SOUR Supersyrlig drink för heta dagar. Häll isbitar och kokosvatten i en stark mixer och pressa ner all saft ur citronen. Tillsätt sockerlag och eventuellt en äggvita och mixa till en slät drink. Dekorera med en slinga citronskal och smaka av med mer sockerlag om det behövs.

STRAWBERRY SLUSH Daiquiri mocktail på frysta jordgubbar.

1/2 lime 1 msk sockerlag 1 näve frysta jordgubbar 6-8 isbitar

Pressa limen och häll tillsammans med övriga ingredienser i en stark mixer (den måste tåla att krossa is). Mixa i cirka tio sekunder tills du får en slät, men trögflytande slush. Häll upp i ett glas och toppa eventuellt med färska jordgubbar och en skiva lime.

mothr

17

1/2 dl sodavatten 1/2 dl pressad citronjuice 8-10 myntablad sockerlag efter smak isbitar 2 limeklyftor VIRGIN MOJITO Fräsch och söt sommardrink Blanda sodavatten och citronjuice i en shaker och mortla ner myntabladen så att de krossas lätt och ger smak. Fyll på med isbitar och smaka av med så mycket sockerlag du tycker är gott. Servera med mycket is och toppa med limeklyftor.

CITRUS & SPICE Grapefrukt med hint av rosmarin

1 st blodgrapefrukt 1/2 citron 1 liten kvist rosmarin 1 msk rörsocker 2 msk hett vatten tonic eller sodavatten isbitar

Pressa grapefrukt och citron i ett högt glas. Mortla rosmarinbladen tillsammans med rörsockret till ett fint pulver. Slå över det heta vattnet och rör tills sockret löser sig. Ställ i kylen att svalna. Rör ner sockerlagen i grapejuicen och därefter isbitarna. Toppa med tonic water eller sodavatten, dekorera med en kvist rosmarin.

Foto: Canva

mothr

18

Parasoll, Rusta, 699 kronor Hängmatta, Clas Ohlson, 149 kr. Hängstol, Sostrene Grene, 289 kr. Sittdyna, Indiska, 249 kr. Maxa utemyset

Vattenkanna, Arket, 450 kr. Korg, Granngården, 299 kr.

mothr

19

Gemenskap - receptet på lycka Att ensam inte är särskilt stark, har vi nog alla kunnat skriva under på. Tvärtom är vårt behov av andra människor en grundläggande aspekt av att finnas till. Men hur mycket påverkas vår lyckonivå av de människor vi omger oss med? Och vad spelar de relationer vi skapar i livet för roll för vårt välmående? LYCKOMANUALEN

Foto: Canva

LYCKLIGARE TILLSAMMANS

ATT LEVA FÖR ANDRA

När den allra första lektionen av Dr Laurie Santos universitetskurs The Science of Well Being gick av stapeln var ämnet lycka en ganska sällsynt historia i den akademiska miljön. Men responsen från eleverna skulle visa att lyckoforskning var ett område som många var intresserade av och ville lära sig mer om. När Santos undervisade den första kullen elever fick den inbokade föreläsningssalen bytas till en aula. Intresset blev enormt och nästan var fjärde elev på det anrika universitetet ville gå kursen. I vår artikelserie Lyckomanualen tar vi en närmare titt på den forskning som finns kring begreppet lycka och vad som påverkar vår lyckonivå. Den här gången undersöker vi hur gemenskapen med andra människor påverkar vår lycka och varför vi behöver varandra för att må bra. Ett fenomen som verkar vara mycket starkt kopplat till välmående och lycka är nämligen just gemenskap. Både Santos och andra forskares rön visar att vi blir lyckligare tillsammans med andra människor.

Psykologen Kristina Blom har studerat det hon kallar för ”tillsammanseffekten” för att kartlägga den sociala delen av vårt välbefinnande. Hon menar att våra sociala sammanhang har större betydelse för vårt välmående än vi tror. Forskningen visar nämligen att det som är mest effektivt för att stärka sin fysiska hälsa, sin lyckokänsla och sin motståndskraft mot negativa upplevelser är goda relationer, både inom och bortom den närmaste familjekretsen. Blom menar också att det fokus på individens självförverkligande och lyckojakt, som länge funnits inom området inte leder oss till att bli lyckligare. Istället för att ställa oss frågan ”hur blir jag lycklig” borde vi fråga oss ”i vilka sammanhang känner jag mig levande och behövd”, menar hon. Våra hjärnor kopplar nämligen ihop sociala aktiviteter med välbefinnande, oavsett om det handlar om djupare samtal eller att småprata med en främling på bussen. Vi är helt enkelt byggda för att umgås med människor i olika åldrar, både vuxna och barn, och mår som bäst när vi gör det.

mothr

21

LYCKOMANUALEN

GRUPPARBETE

Laurie Santos menar att vi, genom att öva oss på att ta kontakt med andra människor, både på ett djupare och ett ytligare plan, kan öka vår grundläggande lyckokänsla i livet ordentligt. Santos ger därför sina studenter i läxa att knyta minst en ny social kontakt varje dag. Det kan vara att hälsa på busschauffören, prata lite extra med en granne, ringa en kompis eller sätta sig själv i ett nytt sammanhang, där man träffar nya människor. Minst en gång i veckan får eleverna också som uppgift att nära lite djupare relationer. Att ta en fika med en vän, ett längre telefonsamtal med någon man inte hör av sig till så ofta eller att helt enkelt lägga ifrån sig telefonen och umgås med någon i sin familj.

TILLSAMMANS GENOM LIVET

Att öka sin lyckonivå genom att aktivt och kontinuerligt skapa och behålla relationer till andra människor är dessutom en två-för-en-deal. Det är inte bara du själv som gynnas av de sociala kontakter du knyter, utan även dem du knyter kontakt med. I de blå zonerna - de områden i världen som har flest hundraåringar – är gemenskap och samhörighet en av grundstenarna i vardagen. I en av zonerna, ön Okinawa i Japan, finns en gemenskapstradition som främjar livslånga sociala relationer, även med människor utanför den närmsta familjekretsen. Redan i unga år sätts sociala grupper, så kallade "moai", ihop. Enkelt förklarat är de små kompisgäng, som följs åt genom livet, samlas regelbundet för att utbyta erfarenheter, ge varandra råd och stöd eller bara dricka te och skvallra om det senaste som hänt. Kanske är en av hemligheterna bakom Okinawa- bornas exceptionella livslängd just den trygghet och glädje som kommer av att ha sin moai att umgås med, även på ålderns höst.

mothr

22

mothr

Mycket av den gemenskap som är typisk för de blå zonerna har vi i andra delar av världen rationaliserat bort i jakten på ett effektivare vardagsliv. Att laga mat tillsammans med hela familjen eller de närmsta grannarna och sedan äta den i lugn och ro i stor grupp är en tradition som vi kanske borde prioritera att lägga mer tid på. Det är nämligen den typen av vardagsaktiviteter som gör att vi blir lyckligare. "Det är inte bara du själv som gynnas av de sociala kontakter du knyter, utan även dem du knyter kontakt med"

FALL FÖR GRUPPTRYCKET!

Forskning visar att vi presterar bättre och orkar mer när vi har någon som hejar på oss. Har vi dessutom någon som springer bredvid oss och peppar oss ökar chanserna för att komma fram ännu mer. Att omge sig med och härma människor som hittat nyckeln till en lyckligare vardag är ett sätt att få medvind på resan – och uppleva den som mer lustfylld längs med vägen.

Foto: Canva

mothr

23

LYCKOMANUALEN

FLOCKMENTALITET

Våra känslor påverkar människorna omkring oss, precis som vi påverkas av dem i vår närhet, visar forskningen. Vi speglar attityder och känslor som vi möts av i våra närmsta relationer, men också i vårt arbetsliv och de kompisar vi träffar. De personer vi omger oss med har nämligen stort inflytande över oss och vårt mående. Inte minst över vårt upplevda humör. Vi människor har alltid velat tillhöra flocken, eftersom det historiskt sett har varit helt avgörande för vår överlevnad. Blev vi uteslutna ur gruppen, var risken stor för att vi skulle råka illa ut och till och med dö. Idag ser vår verklighet inte längre ut så, men ändå är vår känsla av flocktillhörighet lika stark. Vår upplevda lycka påverkas av det så kallade ”grupptrycket” och det finns flera fördelar med att omge sig med människor som inspirerar oss.

Foto: Canva

mothr

24

mothr

Enkelt sagt är det inte svårare än så här: Glad föder glad, ledsen föder ledsen. Arg föder arg och så vidare. Det låter rätt logiskt, eller hur? Vi smittas av sinnesstämningar från människorna runt omkring oss och vi smittar i din tur alla vi möter med vår sinnesstämning. Kortfattat kan man säga att om man umgås med någon som är irriterad och arg tillräckligt länge, kommer man snart att känna liknande känslor. Många gånger utan att man ens är medveten om varför. Har man istället människor runt sig som är nöjda, glada och tacksamma över sina liv och känner passion för det de gör, kommer det högst troligt även att inspirera en till samma förnöjsamhet. Det kan inte bara ge större motivation, utan även minska upplevelsen av stress. En studie av James H. Fowler och Nicholas A. Christakis visade att när en vän till oss uttrycker lycka, så ökar chansen att vi själva upplever lycka med 25 procent. I allmänhet söker vi människor som är på samma humör som vi själva, menar Dr Gordon Bower, psykolog vid Stanford University och ledande inom forskningen om humör. "Din sinnesstämning sprider sig som en löpeld"

HÄRMA DIG LYCKLIG

Att "härma sig till” ett önskat känslotillstånd är något experter har upptäckt fungerar. Människor har en naturlig tendens att efterlikna andras ansiktsuttryck, kroppsspråk och andra beteenden och vanor när de interagerar ansikte mot ansikte. Det kallas känslomässig synkronisering och hur påverkade vi blir av personen vi socialiserar med beror på graden av intimitet i relationen. Ju närmare relation, desto snabbare påverkas vi.

mothr

25

LYCKOMANUALEN

EMOTIONELL SMITTA Känslomässig synkronisering handlar om att vi hela tiden, vare sig vi vill det eller inte, "fångar" känslor från människorna omkring oss. Vi har nämligen svart bälte i att känna in sinnesstämningar, som leder till tankar och känslor och som sedan resulterar i handlingar. Allt detta sker oftast omedelbart och helt omedvetet. Emotionell smitta sker inom millisekunder, i ett sånt tempo att det inte går att kontrollera och så pass subtilt att du inte inser när det pågår, menar Dr Elaine Hatfield, psykolog vid University of Hawaii. Dessa känslor förstärks om någon i vår närhet är kroniskt frustrerade. Om vi umgås med människor som ofta är irriterade eller frustrerade, är vår förmåga att komma tillbaka till vårt ursprungshumör svårt, enligt David DiSalvo, författare till bästsäljande boken What Makes Your Brain Happy and Why You Should Do the Opposite . Emotionell smitta är inte enbart kopplat till det fysiska mötet utan kan också spridas digitalt. För visst kan du fortfarande märka ganska enkelt om en kollega har en dålig dag, även via skärmen på måndagsmötet? Och samtidigt känna hur energin kommer flödande när du talar med en god och glad vän över facetime? Emotionell smitta kan även påverka en hel arbetsplats genom de anställdas humör som ”sätter sig i väggarna”, visar en rapport skriven för Psychology Today av Dr Sigal Barsade. Nu till den goda nyheten! Emotionell smitta är en färdighet du kan arbeta med för att förbättra dina relationer på både jobbet och i privatlivet. Genom att vara medveten om detta kan du börja ta aktiva beslut om vem och vilka du släpper in i din innersta krets, vilka vänner du träffar och vilken partner du lever med. Helt enkelt se över din närmaste cirkel. TA MAKTEN

mothr

26

mothr

ÖVNINGAR I TILLSAMMANSSKAP

En om dagen Knyt en ny social kontakt varje dag, under minst tre veckor. Ring en bekant, fråga om grannen vill ta en kaffe i solen eller stanna kvar lite längre i fikarummet och prata med en kollega. Djupare relationer Lägg minst en timme i veckan på att fördjupa en relation du redan har. Avsätt tid för att umgås med en familjemedlem utan att se på tv eller kolla mobilen samtidigt, ring en vän och prata om livet eller kroka arm med någon i din närhet för en långpromenad i solen. Vardagsumgänge Testa att umgås med din närmaste omgivning på ett nytt sätt. Vad händer om ni gömmer tv:n under en vecka och lägger mobilerna i kökslådan när ni kommer hem från jobbet? Vilka andra sätt finns att umgås på och hur mår ni av dem?

Foto: Canva

mothr

27

Gyllene Tider

Sommerv ä rme, lediga dagar och tid att bara vara. Som vi har l ä ngtat! N ä r solen kommer satsar vi p å varma och jordn ä ra toner, med honungsdetaljer och rymliga basplagg som t å l att b ä ras om och om igen.

Ä dla Detaljer

I å r kompletterar vi garderoben med sommarsk ö na basplagg och m å ngsidiga accessoarer. Okratonat b ä lte fr å n Sezane, 75 Euro. Blommig sommarkl ä nning fr å n HM, 149 kr och sm å blommig baddr ä kt fr å n Arket, 490 kr.

Ett liv i linne

Vi ä r nog inte ensamma om v å r f ö rtjusning ö ver Kristin Lagerbergs magiska kollektion i linne. Flowiga kl ä nningar, perfekt skrynklade blusar och shorts i naturn ä ra f ä rger k ä nns som givna sommarfavoriter! R å gtonade linnekl ä nningen Emily, med romantiska detaljer kring klagen kostar 1900 kr hos KLCO.

mothr

28

mothr MODE

Honungs toner

Strandv ä nligt set med blomprint att leva i under varma sommardagar. Skjorta, 349 kr och byxa, 399 kr, fr å n Kappahl. Solglas ö gon fr å n Monki, 150 kr.

Rent Guld

Strand s ä kert

Ett par midjeh ö ga shorts i varm senapston blir sommarens staple i garderoben. Lika snygga p å stadspromenaden som till strandh ä nget! Vi k ä nner p å oss att de h ä r klassiska shortsen fr å n franska m ä rket Sezane kommer bli storfavoriter under semestern.

Sommarens b ä sta accessoar ä r en rymlig strandv ä ska, som rymmer b å de badkl ä der och en bra bok att l ä sa i skuggan. Vi ä lskar den h ä r toten fr å n &Other Stories, som g å r att b ä ra b å de ö ver axeln och i handen. 590 kronor kostar den.

mothr

29

S

baka med frida sommarfika

KNÄCKIG PAJ MED Rabarber 350 g rabarber 1 msk strösocker 2 msk potatismjöl FYLLNING

KOLATÄCKE

150 g smör 1 / 2 dl vispgrädde 1 / 2 dl ljus sirap 1 dl råsocker 4 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175 ° c över / undervärme , tag fram fyra små pajformar á 12 cm i diameter ( eller en stor pajform på 24 cm i diameter ). Smörj med smör . Skölj och finhacka rabarbern , fördela i formarna och blanda strösocker med potatismjöl . Strö blandningen över all rabarber . Låt stå . Kolatäcke : Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde , sirap och strösocker . Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen . Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet . Fördela smeten över rabarbern i formerna och grädda pajen mitt i ugnen i ca . 15 minuter – tills den fått en gyllene yta . Tag ut och låt svalna .

31

mothr

Marängtårta MED KOLA OCH DAIM

32

mothr

MARÄNG

KLADDKAKA

8 äggvitor 3 . 5 dl strösocker

100 g smör 100 g mörk choklad 2 ägg 2 dl strösocker 2 dl vetemjöl 0 . 5 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt

FYLLNING

397 gram karamelliserad mjölk 4 dl vispgrädde 2 st dubbeldaim

Sätt ugnen på 100 ° c varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper , ställ åt sidan . Vispa äggvitorna till ett fast skum . Tillsätt strösocker , lite i taget medan du vispar på hög hastighet med elvisp eller i en assistent . Vispa till en blank och styv maräng . Spritsa eller bred ut två jämnstora rundlar på plåtarna ( ca 22 cm i diameter ). Grädda mitt i ugnen i ca . en och en halv timme . Bottnarna är klara när de släpper från pappret om du lyfter dem lite försiktigt . Stäng av ugnen , öppna luckan och låt bottnarna stå kvar tills ugnen svalnat helt . Vispa grädden fluffig och finhacka daimen . Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred över hälften av den karamelliserade mjölken , toppa med hälften av grädden och halva mängden av den hackade daimen . Lägg sedan på nästa botten och upprepa med fyllning . Låt stå under tårtkupa i kylskåp fram till servering .

KOKOSTOSCA

40 g smör 3 msk ljus sirap

0 . 75 dl strösocker 0 . 75 dl vispgrädde 3 dl riven kokos

Sätt ugnen på 175 ° c över / undervärme och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt . Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull . Tag av från värmen och rör ner resterande ingredienser . Rör till en slät smet . Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i 6 minuter . Blanda alla ingredienser till kokostoscan i en kastrull och låt putta i fem minuter . Tag av från värmen . Plocka ut dina muffins och toppa med kokostosca . Grädda i ytterligare tio minuter och låt sedan svalna . Tiden är en ungefärlig angivelse . Muffinsen ska vara kladdiga i mitten ( men inte rinniga ) och lite fastare i kanten när de kommer ut första gången . När de är klara ska toscan ha en fin gyllene färg .

33

mothr

Kladdmuffins MED KOKOSTOSCA

FLER RECEPT HITTAR DU PÅ FRIDAS BLOGG

34

mothr

mothr

Kalastider

Den här tiden på året är full av firande i vår familj och vi har haft så mycket kalas att det sprutar konfetti ur öronen på oss allihop. Månadsskiftet mellan maj och juni är förmodligen den allra bästa tiden för kalas. Trädgårdstårta, långbord under äppelträdet, skattjakt under pionerna och saftpauser på trappen gör ju vem som helst lycklig! Jag, som fyller år i december, är extra tacksam för morgonsång och finfrukost på mors dag – bättre än alla födelsedagar i världen!

THERÉSIA FRANKLIN Journalist, författare,

LIVSGENI

Min äldsta son är förmodligen bäst i världen på livsnjut. Hans senaste dagsrutin är ett koncept som alla borde prova. Man hoppar på varsin cykel, trampar till närmsta gräsplätt och lägger sig raklång bland maskrosorna och kisar upp mot himlen. Har man tur ser man en fågel eller ett moln som ser ut som en gädda. Sen säger man "det där var bra" och cyklar hem igen.

matnörd, naturromantiker och mamma till Otto och Ruben.

Skogsfrukost Att mina barn skulle få växa upp med skogen som granne, precis som jag fick göra, trodde jag nog aldrig när jag flyttade till Stockholm. Och att de skulle älska att hänga på mossiga stenar och äta medhavd frukost, lika mycket som jag, vågade jag nog inte hoppas. Nu är det hela familjens favoritsyssla och jag kan lova att allt smakar hundra gånger bättre med skogsluft i lungorna.

Mitt bästa städknep är att skaffa galna mängder korgar i olika storlekar och häva ner leksaker och annat kaos i när ens minimalistiska ådra blir för stressad. De här kostar 399 kr hos Åhléns. STÄDTRICKET

35

mothr

WILDLING SHOES annons

DEN NATURLIGA LÄRA-GÅ-METODEN DE FÖRSTA STEGEN Att lära sig gå är en av de första milstolparna i ett barns liv och början på ett helt nytt sätt att utforska världen. Forskning visar att rätt skor kan hjälpa barnets fötter att röra sig mer naturligt genom att stärka fotmuskulaturen och balansen.

Foto: nomanbefore

WILDLING SHOES annons

Hårt snörade, stabila skor med tjock sula är det de flesta av oss tänker på när barnets första skor kommer på tal. Att lära sig ta de där första stegen är en revolutionerande milstolpe och som förälder vill man givetvis ge sitt barn de bästa förutsättningarna att börja utforska världen till fots. Men på senare tid har allt fler upptäckt fördelarna med att tänka precis tvärtom när det gäller lära- gå-skor och fördelarna med rymliga, lätta barfotaskor är många. –De flesta skor är stela, tighta och tunga med en "anatomisk fotbädd". Den upphöjda hälen och den orörliga sulan i kombination med den fixerade upphöjningen som ska hjälpa till att hålla formen på hålfoten har motsatt effekt , förklarar idrottsforskaren Dr Wieland Kinz. – Foten blir orörlig, som om den vore gipsad, vilket försvagar foten, eftersom de oanvända musklerna bryts ner istället för att tränas upp, fortsätter han. Wieland Kinz studier av närmare 10 000 förskolebarn från fyra olika länder visade att hela 60-90 procent av barnen hade för små skor. Det är också vanligare med skor som är för små på längden bland flickor, än bland pojkar. För tighta skor kan leda till felinställning av foten och tre av fyra barn i förskoleålder visar tecken på missformade tår – en av anledningarna till att så många har problem med fötterna i vuxen ålder. Att skapa rätt förutsättningar för barnet att stärka muskulaturen i fötterna på naturlig väg kräver en annan typ av skor än de vi är vana vid – något som grundarna bakom Wildling Shoes tagit fasta på. När Anna och Ran flyttade med sina barn från Israel till Tyskland insåg de snart att barnen – som varit vana att tillbringa större delen av sin fritid barfota – skulle behöva börja ha skor på

Foto: Sandra Dienemann

Foto: Sandra Dienemann

mothr

37

WILDLING SHOES annons

FEM FÖRDELAR MED BARFOTASKOR STARKARE MUSKLER Användningen av konventionella skor har gjort att många av oss inte utvecklat vår fotmuskulatur till dess fulla potential. Wildling Shoes skor finns till både barn och vuxna och ger fötterna möjlighet att bygga upp starkare muskler och bättre rörlighet i tårna. BÄTTRE HÅLLNING Genom att byta tjocka gummisulor och klackar mot lättviktsskor förbättras både vår gång och hållning. Resultatet blir en rakare rygg och ett bäcken som lättare hittar tillbaka till sin naturliga position. MINSKAD RYGGSMÄRTA Med förbättrad hållning kommer flera fördelar för ryggen. Wildling Shoes skor stärker hälsenorna och tränar samtidigt upp senorna under foten, vilket gör att trycket på ryggraden blir mindre och problem med ryggsmärtor och muskelspänningar minskar. sig till vardags. Vana vid den naturliga barfotakänslan som de var, blev det dock svårt att hitta skor barnen kunde tänka sig att ha på sig. Ran, som är idrottsterapeut, och Anna bestämde sig därför för att utveckla en ny typ av sko, som bevarade alla fördelar med att gå barfota – och uppmuntrade till ett mer naturligt sätt att röra sig. Resultatet blev en serie skor för både barn och vuxna, som ger fötterna utrymme att utvecklas utan restriktioner.

Foto: nomanbefore

STIMULERAD BLODCIRKULATION Att gå eller springa i barfotaskor gör inte bara ryggen och fötterna en tjänst. Blodcirkulationen blir också bättre och gör att man inte fryser lika lätt om fötterna. Tack vara utrymmet i skorna och närheten till marken genom de tunna sulorna får fötterna helt enkelt en naturlig fotmassage varje gång du tar en promenad. BÄTTRE BALANS Ett mer naturligt steg och en hälsosam hållning förbättrar även balansen. När hela fotsulan aktiveras och inte begränsas av konventionella skor blir du mer uppmärksam på varje del av foten och lär dig gradvis att balansera din kropp bättre.

mothr

38

WILDLING SHOES annons

Skor som uppmuntrar till r ö relsegl ä dje och kroppsk ä nnedom genom hela livet ger frihet och sj ä lvst ä ndighet. Tunna sulor och fotformade skor ger barnens f ö tter utrymme att r ö ra sig mer naturligt och fritt. Wildlings Tanuki-skor ä r gjorda av 75 procent papper och finns i flera f ä rger och storlekar. Alltid p å spr å ng

Rabattkod F å fri frakt till Sverige p å ett k ö p hos Wildling Shoes med koden MothrWILDLING fram till 31 juli 2022 .

Foto: Sandra Chiolo

G å p å moln Wildling Shoes slip-on i l ä ttviktsmodell ger en fantastisk barfotak ä nsla och blir garanterat hela familjens favorit. Favoritskorna finns i flera f ä rger och storlekar f ö r b å de barn, dam och herr.

Foto: Cherie Birkner

Sommar Sandaler

F ä rre delar och f ä rre s ö mmar. Wildlings sandalskor ä r minimalistiska i sitt utf ö rande och har precis s å mycket sko som beh ö vs f ö r att skydda f ö tterna och ge maximal r ö relsefrihet. Sandalerna finns fr å n barnstorlek 18 upp till storlek 48 f ö r vuxna. En favorit f ö r hela familjen, allts å !

F ö rsta skorna

Fr å n storlek 18 finns de h ä r perfekta f ö rsta-steg-skorna i minimalistisk och naturligt utf ö rande. Skorna tillverkas i of ä rgat linne och har mycket god andningsf ö rm å ga.

mothr

39

Foto: Nicole Schnack

KVINNO- KRAFT Louise Strömberg hittade självkärleken när livet var som mörkast. MED FOKUS PÅ Foto: Karin Johansson

"Kvinnor besitter en enorm, outforskad potential att leva, skapa och ta plats i världen"

Efter en tuff period med svår sköldkörtelsjukdom och djup depression stod Louise Strömberg omringad av ett totalt mörker. Vägen upp till ytan har varit snårig och svår, men hon ser samtidigt tillbaka på den med tacksamhet över det den ledde till. –Jag vill inte säga att jag är glad över de fruktansvärda åren, men jag är däremot glad över att de idag har fått en mening och stor betydelse i min roll att hjälpa andra. Att det inte var förgäves, säger hon. Idag är Louise författare och self love coach, med fokus på att stärka andra kvinnor. –Att det blev just kvinnor som har kommit att bli min hjärtefråga kändes även det lika självklart. Kvinnor besitter en enorm outforskad potential att leva, skapa och ta plats i världen. Sorgligt nog håller vi

oss ofta tillbaka och begränsas från att utforska det, på grund av förlegade ideal och förväntningar, säger hon. Allt började med att Louise blev sjuk. Hon började tappa minnen och ord. En enorm trötthet tog över henne och hon drogs med ständiga infektioner. –Jag åt 22 antibiotikakurer på två år och spenderade otaliga dygn på sjukhus. Under min mörkaste period var min fysiska hälsa fruktansvärt dålig vilket ledde till depression och brist på livslust. Där och då såg jag bara en lösning; att avsluta mitt liv. Och jag var nära på att lyckas, berättar hon. Vändpunkten kom i mötet med en klok terapeut som fick Louise att reflektera över sin egen makt över sitt mående. –Där kom det som kallas för personlig utveckling in i mitt

mothr

41

"Jag ska inte säga att det har varit lätt, men det har varit den bästa och mest lärorika resan av dem alla".

liv och jag förstod att jag själv har fler möjligheter att påverka mitt mående än jag först trott. Med andra ord påbörjade jag resan av självkärlek, säger hon. Via sitt arbete som coach möter hon andra kvinnor som behöver hitta den självkärleken. Och hennes egna erfarenheter har stärkt henne i det mötet. –Att guida någon från en plats man själv har besökt i praktiken och inte bara försöker sätta sig in i via teorin gör stor skillnad. Min egen historia har blivit mitt största verktyg, förklarar hon.

hittade hon yogan och meditationen. –Tidigare i livet hade jag aldrig haft en tanke på att det skulle vara något för mig. Jag tänkte att jag inte kunde sitta still så länge. Det jag inte förstod vid den tidpunkten var att det var exakt därför jag behövde yogan och meditationen i mitt liv. För att stilla mitt annars så brusiga inre, lära mig att träning inte behöver vara prestations- baserat och för att min kropp skulle bli rörlig. Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle kunna ge mig så mycket som det faktiskt har gjort, säger hon. Mycket har hänt sedan dess. Idag uppskattar hon livet, kroppen och sig själv och hennes mission är att föra den kärleken vidare till andra.

När Louise själv befann sig på botten

mothr

44

Lärdomarna från resan hon gjort är många. –Jag har lärt mig att det är möjligt att genuint börja älska sig själv, läka inre sår, bli tacksam för det jag redan har istället för att alltid jaga mer och att bli medveten om hur min tankevärld styr upplevelsen av min verklighet. Jag har lärt mig att leva helhjärtat, med tacksamhet för allt som är jag.

MAMMA TILL : Jonathan och Vivianna GÖR : Self love coach, yogalärare, författare & mamma. LIVSMOTTO : Du kan göra vad du vill, men inte allting. FÖLJ : @louisestromberg.se LOUISE STRÖMBERG

Louise har skrivit en bok om både resan och lärdomarna. Uppföljaren – Power Women: Hur du får tillgång till din kraft som kvinna - blev en naturlig fortsättning. –Vi har fått lära oss att en power woman är en kvinna som är högpresterande på livets alla plan, det vill jag ändra på. I mina ögon blir den innebörden bara en förlängning av den duktiga flickan och prestations- prinsessan. Det är dags att ta tillbaka begreppet, säger hon. –En Power Woman har inget att göra med utbildning, karriär, pengar eller status, utan snarare om hur du som kvinna vågar börja leva livet utefter dina egna behov, känslor och drömmar. Hon är intuitiv, sårbar, modig, generös och Louises bild av en power woman gör just det.

mothr

45

lyfter sina medsystrar, istället för att skjuta ner dem av risk för konkurrens. Min bok är fylld av verktyg och övningar för hur du som kvinna ska förstå vad som håller dig tillbaka, odla kroppskärlek, utforska din intuition, börja våga ta plats och leva helhjärtat, lära känna din kvinnliga biologi och mycket mer. Moderskapet beskriver Louise som den resa som lärt henne mest. –Jag ska inte säga att det har varit lätt, men det har varit den bästa och mest lärorika resan av dem alla. Till en början fick vi kämpa, med fyra sena missfall i bagaget innan jag fick behålla mina graviditeter. Därefter följde en tuff start med förlossnings- depression och inte minst att jag som kvinna tog på mig hela ansvaret att bevisa för världen att jag kunde vara både mamma och entreprenör, berättar hon. Idag har hon landat i rollen som mamma till sjuåriga Jonathan och Vivianna som är fem. –jag har lärt mig att lägga bort förväntan på mina axlar om att jag måste vara allt för alla, och att jag har något att bevisa för världen. Det som jag ser så många kvinnor kämpa dagligen med. Att bryta mig loss från de kvinnliga ideal som höll mig tillbaka har gjort all skillnad i världen. Och idag kan jag verkligen njuta av att vara mamma!

mothr

46

Louises bästa tips för att hitta kärleken till sig själv

SELF LOVE Self love handlar inte i första hand om att du måste älska dig själv, utan om att du lär dig att genuint känna uppskattning och acceptans för den du är. Och att leva livet utifrån dig själv och dina drömmar. Det betyder att du lär känna dig själv, dina beteenden och tankemönster, och får förståelse för varför du fungerar som just du gör. Men också att du blir medveten om hur du vill leva, lär dig acceptera dina känslor och övar på att se på din kropp med tacksamhet. Inte minst att du blir vän med din inre kritiker, så att den rösten kan omvandlas till din inre cheerleader. Att stärka relationen med sig själv ger en avsevärt bättre livskvalitet! YOGA Öva på att komma i kontakt med dig själv, exempelvis genom yoga. Att öva på att stilla omvärldens brus är som balsam för själen.

BÖRJA RELATIONSRENSA De fem människorna du spenderar mest tid med

påverkar dig också mest som människa. Fundera över vilka dina fem personer är, hur de är och hur de får dig att må. Våga sedan börja rensa och investera i relationer som stärker dig! Louise Strömbergs första bok heter Self Love: hur du läker, stärker & utvecklar relationen med dig själv. Uppföljaren - Power Women : hur du får tillgång till din medfödda kraft som kvinna - kom ut i februari i år. Boktips!

mothr

47

STOKKE annons

50 Barnens favorit- stol fyller jämnt Tiderna förändras. Men vissa saker är desamma idag som för 50 år sedan. Att bli förälder är en lika hissnande livsomställning. Och barns behov av anknytning, närhet och delaktighet är lika starkt nu som då. När Tripp Trapp®-stolen såg dagens ljus revolutionerade den hela kategorin barnstolar. Ingen hade sett något liknande. Den unika designen gjorde det möjligt för barnen att sitta tillsammans med resten av familjen vid bordet, komma närmre sina föräldrar och vara med i samtalet och närheten.

I år fyller Peter Opsviks klassiska barnstol 50 år. En tidlös designmöbel som är lika självklar nu som då. Kanske satt du själv i en när du var barn?

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76

mothr.se

Powered by