Mothr nr 5 - Jul 2021

JUL 2021 NUMMER 5 mothr

Angelica

...HÄR OCH NU Angelica Svanström om meningen med livet JUL I TOPRET Julpyntat i Anna-Marias magiska 1800-talshus ABADI FARAH Mothr möter Sveriges roligaste mamma

Power period.

INNEHÅLL

06. ANGELICA: HÄR OCH NU

Vi pratar amning, moderskap och l i vsmening med fotografen Ange l i ca Svanst röm. 13 . VINTERNS VIKTIGA SELF CARE

El va små saker som gör stor sk i l lnad .

17 . JUL I ANNA-MARIAS TORP Vi går husesyn i fotografen Anna- Mar ia Bl omqv i sts julpyntade 1800- tal shem. Fem recept som värmer kropp och s jäl . 26. VINTERNS VARMA DRYCKER

32. UNDER GRANEN Bästa jul k lapparna för al la st i lar .

39. JULENS BÄSTA FEELGOOD

Vi t ipsar om de här l igaste böckerna med jul stämning.

Foto: Canva

43 . MOTHR MÖTER FARAH ABADI På Spåret -aktue l la

tvåbarnsmamman om l i vsbalansen och hur man får barn at t skrat ta .

46. LYCKOMANUALEN

Fyra enk la steg som ger mer l ycka i l i vet .

52. PERIOD POWER

She i la Arne l l guidar oss genom hormonkaruse l l en .

Foto: Emma Tull

60. MOTHR TESTAR VINTERBAD Så får du upp värmen med kal la dopp! 64. MÅNADENS MOTHR Vi inspi reras av supermamman och nybl i vna mode l l en Ami t Tewo lde .

Mothr / Stockholm mothr.se redaktion@mothr.se © 2021 mothr

Foto: Anna-Maria Blomqvist

F R Å N

moder skeppet

En lugnare jul... Ser ni det framf ö r er? Pudrig vit sn ö utanf ö r f ö nstret, tindrande barn ö gon, t ä nda ljus och lugnet som l ä gger sig som varma filtar ö ver sj ä len. F ö rv ä ntningarna ä r stora inf ö r julen och s ä llan ä r vi v ä l s å stressade och

Prioriterar en timmes lugna andetag ist ä llet f ö r att l ä gga in egen sill. K ö per burkpepparkakor och l å ter barnen baka sneda grisar och ä ta deg utan prestationskrav. Kanske till och med tackar nej till det d ä r gl ö ggpartyt och l ä gger oss i soffan med en bra bok ist ä llet? I det h ä r numret av Mothr l å ter vi bara det allra finaste med julen f å plats. De varma dryckerna som ger sj ä len n ä ring efter en dag i kylan. Self care-tipsen som ger inre lugn och å terh ä mtning. B ö ckerna som ger livsgl ä dje, de h ä rligaste klapparna att skriva upp p å

ö nskelistan och n å gra enkla saker som g ö r oss lyckligare p å riktigt.

Vi g å r p å husesyn i Anna-Maria Blomqvists julfina 1800 -talstorp och inspireras av supermamman och nyblivna modellen Amit Tewolde. Vi pratar hormonh ä lsa med Sheila Arnell, livsbalans med Farah Abadi och meningen med livet med Angelica Svanstr ö m.

fullbokade som just vid den h ä r tiden. Det g å r kanske inte s å bra ihop med den d ä r julefriden vi tror ska infinna sig som ett mirakel lagom till julafton. S å , vad s ä ger ni om att vi g ö r gemensam sak och s ä nker de d ä r f ö rv ä ntningarna litegrann? Best ä mmer oss f ö r ett par, tre saker som ä r viktiga p å riktigt och sedan struntar i resten?

Vi ö nskar er en riktigt god (och fridfull) jul!

Tea & Cassie

mothr V Ä L J ER

T ä nk om vi kunde hoppa ö ver alla stressk ä nslor och prestationer och bara fokusera p å att g ö ra vintern s å vilsam som m ö jligt ist ä llet? Vi satsar p å ett jullov i å terh ä mtningens tecken, med s å kravfria dagar som m ö jligt och ö nskar oss en sk ö n mammapyjamas fr å n Konges sl ö jd. Vinter Vila

Jul morgon

Hur mycket l ä ngtar man inte efter julens alla pyjamas- morgnar och mysiga l å ng- frukostar?! Vi ä r helt k ä ra i Minimalismas basplagg som k ä nns perfekta f ö r mysiga juldagar.

R ä kna Ner

Oavsett om man kn å par ihop en ambiti ö s julkalender sj ä lv eller k ö r den klassiska tevekalendern ä r nedr ä kning till julen en fantastiskt rolig grej. Sm å virkade och numrerade strumpor att fylla med presenter eller handskrivna lappar har Zara Home f ö r 599 kr.

Vi Ä lskar

...allt som har med sagor och musik att g ö ra, s å vad kan vara mysigare ä n att ta med barnen p å familjeoperan Sn ö drottningen i jul? Operan bygger p å H.C. Andersens sagor, spelas i Stockholm och passar barn fr å n 5 å r.

mo t h r

0 5

Angelica

HÄR OCH NU Fotografen Angelica Svanström om mammalivet, amningsfilosofin och att bygga ett hus med själ.

Foto: Angelica Svanström

När Angelica Svanström blev mamma för andra gången föll allting på plats. Nu är tvåbarns- mamman och kreatören på sitt bästa ställe någonsin. Hennes drömhus har precis blivit klart och nu bor fotografen Angelica Svanström några mil utanför Stockholm. Där finns närheten till naturen och till familjen. – Alla är samlade på ett och samma ställe här och jag älskar att ha lyxen att kunna springa över till mamma på frukost med barnen, säger hon. Sedan några månader tillbaka är hon tvåbarnsmamma. Sonen Rio föddes i slutet av sommaren och hon beskriver den senaste tiden som den bästa någonsin. – Även om jag var trygg som mamma direkt med Lova, så är livet annorlunda nu. Som att fler

"Det är en sådan lättnad att inte längre bara ha sig själv att tänka på". Hon ammar båda barnen samtidigt och tycker det är viktigt att inte bli påverkad av andra när det gäller hur länge eller om man vill amma. – Amma länge om du eller ditt barn inte känner er pusselbitar är på plats. Jag är tillfreds nu. Jag inser mer hur dyrbar tiden är. Den kommer inte tillbaka. Så jag tror jag stannar upp på annat sätt nu än tidigare. Njuter mer. Om det ens är möjligt, berättar hon.

mo t h r

0 7

"Ibland känner jag mig starkast i världen och vissa dagar vill jag bara gömma

mig långt åt skogen från allt"

redo att sluta. Det är er resa och den är nu. En dag är det över och inte kommer allas åsikter tacka dig för att du slutade mot din vilja. Följ ditt hjärta, säger Angelica. De reaktioner hon får när det gäller amningen är oftast positiva, men hon vet att det kan vara svårt att stå emot och gå sin egen väg när det kommer åsikter och inspel från omgivningen. – Det är så sjukt frustrerande att någon annan ska lägga sig i den frågan. Små pikar från släkt och vänner måste ändå vara det mest irriterande. När det kommer frågor som ”har han eller hon börjat äta nu”? Som om mjölken inte räknas som mat. Nej, håll bara tyst, säger hon. Att vara mamma beskriver hon som meningen med livet. – Det är allt jag någonsin önskat mig och det är bättre än jag någonsin kunde drömma om. Det är en sån lättnad att inte längre bara ha sig själv att tänka på. Barnen är mitt liv. Och Tom såklart. Vi tillsammans är något så stort, större än jag kan förklara, säger hon.

mo t h r

0 8

Foto:Angelica Svanström

Att känna sig trygg i sin roll och sina val som mamma är viktigt, menar hon. Liksom att känna sig bekväm i sin egen kropp. – Jag har blivit trygg med min kropp med åren, tack och lov. Jag vill bara få vara frisk. Det är det enda viktiga för mig. Jag lägger faktiskt ingen som helst vikt vid hur min kropp ser ut. Bara jag mår bra är jag lycklig, förklarar Angelica. – Det här med självkänsla är en svår fråga, för ibland känner jag mig starkast i världen och vissa dagar vill jag bara gömma mig långt åt skogen från allt. Frågan är om det är självkänslan eller jag som person. Ibland behöver jag bara få vara och möts jag då av något som jag inte orkar kan jag hamna i någon osäker känsla som jag inte tycker om. Men för det mesta hörs jag och tar gärna plats, säger hon med ett skratt. Tillsammans med Tom har Angelica landat i sitt drömhus, som hon inrett efter sin egen filosofi.

mo t h r

1 0

MAMMA TILL : Lova och Rio GÖR : Uppfostrar två barn och fotograferar. LIVSMOTTO : Lev nu! FÖLJ : @angelickpicture ANG E L I CA SVANS T RÖM

–Jag älskar brytningen mellan det mini- malistiska och det lantligt franska, med inslag av naturen. Jag behöver den balansen. Rymd. Stora ytor. Högt i tak. Något galet mitt i det lugna, förklarar hon. Hemmet är mer än bara ett hus för Angelica och familjen. – Det betyder allt. Vår själ bor i de här väggarna, nu och för alltid. Jag vill bara leva här med min familj och skapa minnen för livet. Jag har lagt allt jag har i varenda detalj. Snickarna ville ta kol på mig under processen, men nu är de nog inte lika kaxiga, skrattar hon. I framtiden drömmer Angelica om en egen klädkollektion, men "här och nu" är hennes motto och hon befinner sig på en trygg plats med sig själv. – Det har inte alltid varit självklart, men jag har alltid följt mitt hjärta. Det finns absolut stunder där jag tvivlar och känner mig liten, men då är det bara att följa magkänslan. Det har funkat hittills, säger hon.

Foto:Angelica Svanström

VINTERNS VIKTIGA SELF CARE 11 små saker som gör stor skillnad

Julbak och tända ljus, hopkurad med varm choklad i soffan. Julen kommer med oändligt många mysiga stunder, men också en hel del stress. Här påminner vi om elva till synes små saker som gör stor skillnad i vardagen – för dig.

VAR STILLA Leta upp en rofylld plats, slå dig ner och njut av tystnaden och det vackra i ”att bara vara”. Det är både meditativt och lugnande. Testa! ANDAS DJUPT Ta långa, djupa, ljuvliga andetag långt ner i magen. Djupa andetag kan lindra allt från ångest till oro och rena hela din energi på bara några minuter. FÅ UPP PULSEN Vill du få lyckohormonerna att dansa, så finns det inget bättre sätt att träna. Men glöm prestationshetsen och omdefiniera din syn på ett ”riktigt träningspass”. En kvarts tabata med kroppsvikt hemma i vardagsrummet gör underverk.

1

2

3

4 SKAPA EN MÅ BRA-RITUAL Skapa en enkel och hållbar ritual som grundar dig och samtidigt ger livet lite extra glans. Det kan till exempel vara en lugnande skogspromenad, följt av en stillsam meditation och ett glas ljummet citronvatten innan en god och stärkande frukost. Känn efter vad du behöver och vill ha mer av just nu och planera in det.

5 SLUTA ÖVERTÄNKA

Öva på att låta alla återkommande tankar, som ändå inte gör dig något gott, komma och gå – utan att servera dem te.

mo t h r

mo t h r

1 4

5 5

6 VILA FRÅN SOCIALA MEDIER Med handen på hjärtat, hur mycket energi får du av att scrolla runt på sociala medier varje dag? Om du kommer fram till att det ofta tar din energi är det en bra idé att ta en paus. Om det känns svårt, ta hjälp av tidsbegränsning på apparna och börja lägg ifrån dig mobilen i ett annat rum några timmar varje dag.

UT I NATUREN Skippa hörlurar i öronen och ta dig till närmsta skog eller naturreservat och använd dina sinnen för att landa i nuet. Vad ser du, vad doftar det, hur känns kroppen idag? KOPPLA UR Skapa heliga stunder under din dag eller vecka där du kopplar ur allt. Inga mejl, inget internet, inga krav. DELA MED DIG Använd dig av dina gåvor och fundera på hur du kan ge, hjälpa och vara till nytta för andra. Genom att hitta din gåva och ge den vidare, kommer du inte bara själv att må bra, utan samtidigt får andra att göra det. KÄNN TILLIT TILL DIN RESA Du kommer aldrig få veta hur mycket någon annan kämpat eller vilka misstag de gjort. Så fokusera på din valda väg i livet och sluta snegla på hur långt alla andra har kommit. Försök ha tillit till att allt är precis som det ska och sker med "divine timing".

7

8

9

10

11 VAR BARA DU

Du behöver varken göra dig till, kämpa för att passa in eller gömma dig bakom påhittad fasad. Du är helt perfekt precis som du är, och när du inser det kommer en helt ny värld av frihet att öppnas upp.

mo t h r

1 5

mothr

Enkel fudge

Det här receptet gör jag inför varje jul och smaksätter med det jag känner för, eller har hemma. Ibland vräker jag ner nötter och marshmallows och ibland krossar jag pepparkakor och polkagrisar. Värm upp en burk kondenserad mjölk i kastrull utan att den kokar, klicka ner 25 gram smör och rör ner 400 gram hackad choklad. Rör ner eventuell smaksättning, häll smeten i en form med bakplåtspapper och ställ i kylen över natten.

CASSANDRA BRUNSTEDT Journalist och matgalen hälsonörd som yogar, bakar och springer maraton. Mamma till Hamilton.

PÅ RIKTIGT

Det känns fortfarande helt och håller overkligt, men nu är omslaget till min debutroman "En enkel till Indien" färdigt och boken går att bevaka precis överallt där man hittar böcker. Boken handlar om att nå en återvändsgränd och lära sig hitta nya vägar framåt. Om livsförändrande insikter och den magi som först kan uppstå när man saltar den och skapar rum för den. Förstår inte riktigt hur det gick till, men snart (iiiiiih) kan jag kalla mig författare!

Nya tider Min lilla bebis har blivit pojke för han är tydligen så pass stor att han kan gå på förskolan om dagarna!? Fråga mig inte hur det här gick till, eller hur jag känner inför att inte spendera varje minut med världens bästa kille – men faktum är att det är nya tider här hemma, och jag har börjat vänja mig vid det. Och sa jag att han springer fram nu mera?

GOTT I GRANEN

Förlåt men, som gammal bakbloggare står såklart en vacker glascroissant högt upp på listan över önskvärda julgranskulor. Hur fin? Rolig info är att jag hela livet, och fortfarande säger julgranspomplor (Norrland 4-ever osv).

mo t h r

1 6

GAMMELDAGS JUL I ANNA-MARIAS TORP Anna-Maria Blomqvist om jullängtan, trebarnsliv och att våga låta sårbarheten ta plats mitt i det vackra. Foto: Catarina König

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Jag tror inte att det krävs så märkvärdiga saker för att barnen ska känna att de blir sedda. instagram, men det var först när hon började dela med sig mer av sig själv som hon kände sig som en influencer. – Mitt flöde handlar om att inspirera, men i stories kan jag visa en baksida också. Jag vet att det är så många som har kaos i livet och får prestationsångest av allt det vackra. Av alla som är lyckade och lyckliga och hinner allt. Tidigare valde Anna-Maria att inte bli allt för personlig på instagram, men när hennes bror dog började hon dela med sig av sorgen till sina följare. – Jag tänkte stänga ner, men min exman sa fortsätt, släpp inte kameran! Så det gjorde jag. Jag fortsatte

Julen kommer tidigt till Anna-Marias pittoreska 1800-talstorp, där hon just nu julstökar för fullt tillsammans med döttrarna Tea, Selma och Kajsa. Vi pratar inredning, mammaroll och konsten att se bortom det perfekta och låta sårbarheten ta plats i livet. Det lilla torpet har anor från 1800-talet och ligger mitt i charmiga Sigtuna. Hit kommer turister för mysfaktorn, historien och den pittoreska stadskärnan och det lilla torpet passar perfekt in i den historiska omgivningen. – Jag har alltid varit intresserad av inredning och försöker bevara känslan i torpet så mycket som möjligt, men älskar samtidigt ny design. Så det blir nytt och gammalt om vartannat, men med respekt för det gamla och fokus på att förvalta och bevara, säger Anna-Maria. Som många inredningsintresserade började hon fota sitt eget hem och lägga upp inspirerande bilder på

mo t h r

1 8

18

att fota och skriva om mina känslor, om Suicide zero, psykisk ohälsa och sorg, berättar hon. Livets berg-och-dalbana har präglat den hon är idag. Från den vackra ytan, till sorgen och sårbarheten som ibland finns bakom den. Hon har ett stort behov av att skapa vackra omgivningar, säger hon, men är samtidigt medveten om att det är i stöket som livet finns. Inte minst när man har tre barn. – Jag försöker släppa ganska mycket. Min äldsta dotter älskar att baka. Jag öppnar kyl och skafferi och hon och hennes kompisar får gegga hur mycket hon vill. Annars är jag en curlingmamma utan dess like, skrattar hon.

MAMMA TILL : Thea, Selma och Kajsa GÖR : Fotograf och influencer LIVSMOTTO : Låt barnen kladda, det finns dammsugare! FÖLJ : @annamaria.blomqvist ANNA -MAR I A B L OMQV I S T

– Jag sätter fortfarande tandkrämen på min 10-årings tandborste. Serverar 100 små rätter, så att alla ska bli nöjda. Det började med tanken ”välj dina strider”, vilket till slut gjorde att jag kanske inte valde några strider alls. Trygghet och självkänsla är begrepp Anna-Maria vill förmedla till döttrarna. märkvärdiga saker för att barnen ska känna att de blir sedda. Inga häftiga resor eller upplevelser. Vi kan köra fredagsmys en vanlig onsdag. Äta bullar och dricka varm choklad till läxläsningen. Prata om vad som gjort Att man duger som man är. – Jag tror inte att det krävs så

oss glada under dagen vid middagsbordet, säger hon.

mo t h r

1 9

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Hon förklarar att hon gillar att göra "en grej" av saker. Att låta det lilla ta plats. Kanske är det därför hon börjar julpynta redan i november. – Jag kör all in tidigt och efter nyår har jag tröttnat och packar ner allt igen, säger hon. Julen är lika mycket förberedelse och förväntningar, som själva firandet, menar hon. – Vi har en tomtenisselisa som flyttar in tidigt varje jul och gör små bus. Jag sätter en liten dörr på väggen och lägger dit ett meddelande varje dag, men något som barnen kan tänka på. Förut gjorde jag en kalender, men flickorna tycker att det är lika spännande med lappar, små bus som man kan göra eller fotspår som man gör i mjöl som man strött på golvet. Här är köket öppet för alla och jag brukar påminna mig själv om att det finns dammsugare.

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Anna-Marias bästa tips för omedelbar julstämning... DOFT

– Julen för mig handlar mycket om dofter. Gå loss med kanelstänger, hyacinter och granris så får du julkänsla direkt. Samma med ljud. På med julmusiken! LJUS – Gå all in på julstjärnor! Det kan inte bli för mycket. Vintern är så mörkt, och jag kommer ju från mörkret uppe i norr, så där är det extra viktigt. Det blir ett helt annat hem med ljus och julstjärnor. Sedan är det bara att gosa in sig i härliga filtar och boa ordentligt. BAKA – Bakning är vårt söndagsgöra här hemma. Mitt tips är att låta barnen kladda och baka själva. Så kan jag göra något som faktiskt går att äta senare. Här är köket öppet för alla och jag brukar påminna mig själv om att det finns dammsugare.

mo t h r

2 3

Foto: Anna-Maria Blomqvist

Foto: Catarina König

Så skapar du Anna - Marias lantliga julstil! (Sidan innehåller annonslänkar).

Puderrosa julstjärna, Ellos, 319 kr. Julgransdekorationer i papp, Arket, 75 kr. Fåtölj med ekdetaljer, Artilleriet, 34 295 kr. Adventsljusstake, Homeroom, 1029 kr. Vitt doftljus, COS, 250 kr. Pläd med rustik känsla, Artilleriet, 4980 kr.

mo t h r

2 4

"Jag älskar vår Tripp Trapp®-stol och har

haft den sedan Dylan föddes"

@ R E B F R E OM T R I P P T R A P P®

Vinterns varma drycker 5 RECEPT SOM VÄRMER KROPP OCH SJÄL

Foto: Josefin Casteryd

När kväl larna bl ir kal lare börjar säsongen för al la varma drycker. Mothrs Therésia Frankl in tipsar om fem favoriter att värma sig med i vinter. Det bl ir knappast advent utan glögg och en pulkatur utan varm chokladpaus är inte mycket att hänga i granen. Här hi ttar du fem magiska drycker som hjälper dig att hål la värmen när det blåser kal l t .

ALKOHOLFRI GLÖGG

10 kardemummakarnor 10 kryddnej l ikor 2 torkade pomeransskal en stor bi t torkad ingefara 2 kanelstäng er 1 l i ter svartvinbarssaft

Krossa kardemummakarnor och kryddnej l ikor latt i en mortel . Bryt pomeransskal och ingefara i grova bi tar.

mo t h r

2 7

Lagg al l t t i l lsammans med kanelstangerna och den starkt spädda saften i en kastrul l . Lat blandningen sjuda, utan att koka, i en t imme. Si la noga genom si lduk och hal l pa ren, torr f laska. Varm fore servering.

"Vad är en pulkatur utan varm choklad"

HOT CIDER

2 stora koppar äppelcider några skivor apelsin 2 kanelstänger ca 10 torkade nej l ikor

Lägg apelsinskivorna t i l lsammans med cidern, kanelstängerna och nej l ikorna i en kastrul l och värm. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda försikt igt en l i ten stund. Häl l cidern i två stora glas el ler koppar. Dekorera med en kanelstång och några nya skivor apelsin.

ÄGGTODDY

2 msk strösocker 1 äggula 2 msk rom 2 dl standardmjölk ett uns riven muskotnöt

Foto: Canva

mo t h r

2 8

"Söta och krämiga små

polkashots är ett roligt alternativ

till varm choklad"

Foto: Canva

Rör ihop socker och äggula i en mugg och blanda ner romen ( för en alkohol fri eggnog går romen att byta mot två teskedar romessens. Värm mjölken i en kastrul l och häl l på. Rör om ordent l igt och riv över l i te muskotnöt .

muggar, toppa med vispad gradde och servera.

LYXIG VARM CHOKLAD

en stor mugg val fri mjölk 1 krm äkta vani l jpulver 25 g val fri choklad vispad grädde, marshmal lows och riven choklad Värm mjölken försikt igt t i l lsammans med vani l jpulvret . Hacka chokladen och rör ner så att den smäl ter. Häl l upp i en mugg och toppa med vispad grädde, marshmal lows och riven choklad.

POLKASHOTS

2 dl val fri mjölk 1⁄2 dl krossade polkagris- karamel ler vispad gradde

Varm mjolken t i l lsammans med polkagriskrosset och ror t i l ls det lost sig hel t . Hal l upp i sma

Foto: Canva

mo t h r

3 0

mothr

PYNT-PEPP

Alltså, hur magiskt fina är inte Sofia Vusir Janssons (känd som @sofiamokkasin på instagram) julgransdekorationer för Svenskt tenn? Jag vill ha hela granen full av de charmiga julgransskulorna och de vansinnigt vackra pappers- blommorna, känner jag! Kulorna kostar 140 kr/st och blommorna 160 kr/st och finns att köpa på Svenskt tenn i Stockholm.

THERÉSIA FRANKLIN Journalist, författare,

Vinterns tveklöst trevligaste grej är att gå på julmarknad, tycker jag. Kyla i luften, rykande glögg och doften av brända mandlar gör mig lycklig och att botanisera bland handtovade vantar och hemslöjdspyssel är något av det bästa jag vet. Just nu räknar jag ner till Skansens traditionella marknad och drömmer om nygräddade minimunkar i strut. JULMARKNAD

matnörd, naturromantiker och mamma till Otto och Ruben.

Godistider Att baka har alltid varit att komma hem för mig och att skriva kokböcker är nog ta mig tusan det roligaste jag vet. Så här i juletid är det förstås alldeles extra mysigt att låta köket fyllas med pepparkaksdoft, knäck och kola. Till första advent gör jag mitt favoritgodis "teater- konfekt" från boken "Godis".

Jag är en obotlig plugghäst och skulle kunna studera på heltid hela livet om jag fick. I vinter tillbringar jag kvällarna med att vidareutbilda mig i mitt favoritämne religions- vetenskap med en sjukt intressant universitetskurs om magi. Är (pun intended) i himmelen! I SKOLBÄNKEN

mo t h r

3 1

UNDER GRANEN

KLAPPAR FÖR ALLA STI LAR

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället!

mo t h r

3 3

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället!

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället! mo t h r 3 5

Natur ä lskaren Varm choklad i termos och en mysig ulljumper under

vinterjackan. Vi har den perfekta ö nskelistan f ö r alla som ä lskar att vara ute i v å tt och torrt.

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället!

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället!

Till yogin

Snygga tr ä ningskl ä der, vackra detaljer och inspiration f ö r en lugnare vardag. Ge yogin i ditt liv en h ä rlig start p å det nya å ret!

Sidan innehåller annonslänkar. Klicka på bilderna för att komma till köpstället!

Julens bästa feelgood Julen kommer med mer tid över för allt som är viktigt på riktigt. Som att bara kunna luta sig tillbaka med en härlig bok i handen. Här listar vi julens bästa feel good-böcker.

Julafton på den lilla ön av Jenny Colgan

Räkna med en mysig stund i ett vackert nordligt hörn av världen och upplev en höglandsjul du sent kommer att glömma!

Jul i strandhuset Verinica Henry

En bok för dig som vill bli överöst av kärlek, hopp och en stor dos julstämning. Kanske är det här den perfekta julklappen till dig själv?

Projekt jul av Cathy Bramley Välskriven feelgood i gnistrande julmiljö, som kommer med uppiggande insikter och skapar värme i bröstet så det räcker för hela julen.

mo t h r

4 0

Kärlek, bakelse och en mops av Annie England Noblin Vem kan motstå gulliga hundar och nygräddade bakverk i en charmig feelgood som både ger hopp, tro och julkänsla deluxe!

Jul i rubinrött Amanda Hellberg

En historisk kärleksroman om att utåt sett ”ha allt”, men längta efter något annat. Boken utspelar sig i vackra miljöer och är lika lättläst som underhållande.

En vinterkyss av Annie Darling Färgsprakande karaktärer i den fjärde och avslutande delen i denna serie i bokhandelsmiljö, som både bjuder på skratt, kärlek och en magisk julkänsla!

mo t h r

4 1

"Nu får jag äntligen ha Noah till bords och han fullkomligt älskar att sitta i sin stol" @ J OS E F I N E S YOGA OM S T OK K E® C L I K K™

M Ö T ER mothr FARAH ABAD I

" A T T VARA MAMMA ÄR DE T S VÅRA S T E J OB B E T MAN KAN HA "

F a r a h A b a d i om c u r l i n g d r ömma r n a , d e n o b e f i n t l i g a b a l a n s e n i mamma l i v e t o c h h u r ma n f å r b a r n a t t s k r a t t a .

Vi är vana att se henne som programledare i olika tv - program och höra hennes röst i radio . I år tävlar hon återigen i SVT : s På spåret och efter nyår följer hon artisternas resa i Melodifestivalen . Man kan lugnt säga att Farah Abadi lyckats med konststycket att bli folkkär bland både vuxna och barn . På hemmaplan är hon mamma till

Zackarias fyra år och lilla Juni , som föddes för ett år sedan . På frågan om hur hon hittar balans i vardagen svarar hon blixtsnabbt . – Jag har ingen balans . Det går inte att ha balans i livet när man har barn . När jag jobbar vill jag gå hem och när jag är hemma vill jag gå och jobba .

mo t h r

4 3

– Det är fruktansvärt jobbigt att ha små barn ibland , fortsätter hon . Jag tror att vi alla hade mått bättre om vi var överens om att detta är det svåraste jobbet man kan ha . Det är dygnet runt , ingen julbonus , inget OB - tillägg , ingenting , säger hon . Att ta ner förväntningarna och kraven på sig själv som mamma är Farahs bästa råd till andra föräldrar . – Du måste ingenting ! Ingen dömer dig om ditt barn kollar på teve en hel dag när det regnar . Du behöver inte dra på galonbyxor och gå ut . Du är en vettig människa – dina barn kommer bli vettiga människor . Hon försöker tänka likadant kring sitt eget föräldraskap . – Jag tänker att livet har gett mig väldigt bra möjligheter att ta hand om ett barn . Jag bor i Sverige , har en inkomst och bor bra . Vi har skola , sjukvård och mat . Jag super inte och knarkar inte . Jag kan ge mina barn bättre förutsättningar än 95 procent av världens befolkning , säger hon Det hon helst vill att barnen ska få med sig hemifrån är självförtroende och livsglädje . En förmåga att möta motgångar och kunna prata om sina känslor . – I min drömvärld hade jag curlat ihjäl mina barn , säger hon och skrattar . Men vilken mamma är jag om jag inte förbereder dem på livet ? På dumma kollegor och elaka flickvänner ? Det är min mardröm att de ska få en chock när de blir större och möter verkligheten . Vi äger inte våra barn . Det är vårt jobb att förbereda dem för livet .

" DU MÅ S T E I NG EN T I NG . I NG EN DÖME R D I G OM D I T T BARN S E R PÅ T E V E EN HE L DAG "

Själv fick Farah en smärre chock när hon var gravid och fick veta att hon väntade en pojke . – Jag var helt säker på att det skulle vara en tjej , Jag har själv tre systrar och fattade inte att vi kunde göra pojkar i min familj . Jag tänkte , hur gör vi nu ? Det känns så fruktansvärt tufft att växa upp som ung man idag . Jag vill att han ska kunna prata om sina känslor , vara säker i sig själv och beskriva hur han mår . Jag försöker vara extra noga med att prata om sånt som man historiskt sett inte pratat med pojkar om , säger hon .

Att vara sig själv och visa respekt för barnens personlighet är något hon prioriterar både privat och i jobbet .

– Jag gillar att umgås med barn . På många sätt är de också så mycket mer tacksamma att underhålla . Man får en omedelbar respons från barn . Det räcker med ett bajsskämt , ett åldersskämt och ett skämt om hur tokiga deras föräldrar är som äter godis i smyg och sedan är man hemma , skrattar hon ,

F ARAH ABAD I

MAMMA TIL L: Juni och Zackarias GÖR : Programledare i radio och teve för program som Karlavagnen, En mot Sverige och Melodifestivalen. Tävlar i kommande säsongen av På spåret. FÖLJ : @farah.abadii

mo t h r

4 5

L YCKOMANUA L EN

RECEPT PÅ LYCKA

Vi har det bättre än någonsin. Ändå visar undersökningar att vi inte är lyckligare. I Lyckomanualen tittar vi på vad forskningen säger om det mytomspunna ämnet "lycka". Här listar vi fyra enkla (och mysiga) saker som genast gör oss gladare – och som passar perfekt att lägga lite extra tid på under julledigheten.

mothr

FYRA ENKLA STEG TILL MER LYCKA

SPENDERA TID MED DJUR Har du ett husdjur hemma? Grattis! De gör dig nämligen både friskare och gladare. Och visste du att det räcker att bara se på din hund eller katt i ögonen för att må bra-hormonet oxytocin ska frigöras i kroppen? Studier publicerade i tidningen Annals of the New York Academy of Sciences visar dessutom att det ger en direkt lugnande effekt att bara klappa ett husdjur – och att det räcker med några minuter om dagen för att du ska känna dig gladare än innan. LYSSNA PÅ MUSIK Vem har inte känt att lyckohormonerna flödar när vi lyssnar på en låt som vi gillar? Men visste du att just lugna låtar höjer oxytocinet ytterligare i blodet? Låtarna har nämligen en direkt lugnande effekt på vårt nervsystem. Så varför inte luta dig tillbaka i soffan och njuta av ett par lugna favoritlåtar, innan du gör någonting annat idag! SJUNG OCH DANSA Älskar du att dansa loss med jämna mellanrum? Då är du enligt en undersökning som Bengt Starrin, professor vid Karlstads universitet, gjort visar lyckligare än befolkningen i övrigt. Gillar du dessutom att sjunga så skapar det vibrationer i hjärnan som höjer lyckohormonerna ytterligare. Och du! Man behöver varken dansa eller sjunga bra för att det ska räknas. Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi vid California- universitetet menar att sociala relationer är en av de saker som gör oss allra lyckligast. Men du vinner knappast något pris genom mängden vänner du kan räkna upp – utan det handlar om nära, äkta relationer där du vågar vara dig själv och dela med dig av dina känslor. Så börja prioritera tid med de där människorna som får dig att må bra, på riktigt.

1

2

3

Boktips!

4 UMGÅS

Sonja Lyubomirskys bok The How of Happiness är baserad på lyckoforskning och erbjuder läsaren en praktisk plan för att skapa en mer positiv syn på livets alla delar.

mo t h r

4 7

S I L I CEA annons

SOM RÄDDAR MAMMAHÅRET 4KURER

Håravfall, spröda toppar och noll glans. Vi är nog många som undrat vart det fylliga gravidhåret tog vägen efter förlossningen. Men hjälp finns att få! Här listar vi fyra sätt att hjälpa frisyren på traven.

S I L I CEA annons

VAD HÄNDE MED HÅRET?

Att håret förändras efter att vi fött barn är helt normalt och de allra flesta kvinnor drabbas av hår-avfall efter graviditeten. Vanligtvis förlorar vi mellan 100 och 150 hårstrån dagligen, medan en nybliven mamma kan förlora runt 500 hårstrån varje dag. Förklaringen stavas hormoner. Under graviditeten pausar de hårets normala cykel av tillväxt och håravfall och det är därför många upplever ett fylligare och friskare hår medan barnet är i magen. Efter förlossningen återgår hormonnivåerna till det normala igen och vi börjar tappa det hår som suttit kvar under graviditeten.

Precis som resten av kroppen, återhämtar sig håret gradvis efter förlossningen och håravfallet minskar successivt.

Som tur är finns det flera sätt att hjälpa håret att få tillbaka sin forna glans och må bättre. Vi har listat fyra hårkurer som räddar mammahåret när det behöver det som allra mest.

NÄRING INIFRÅN

Det spelar ingen roll hur mycket pengar du lägger på produkter som tar hand om håret utifrån. Det viktiga är hur starkt varje hårstrå är när det växer ut. Med rätt näring så blir varje hårstrå starkare, glansigare och mer välmående. Original Silicea innehåller kisel, zink, mangan, selen och biotin och är helt fri från färgämnen och konserveringsmedel. Kiselsyran ökar näringstillförseln till håret via rötterna och bidrar på ett naturligt sätt till hårets styrka och ger samtidigt näring till naglar och hud. Original Silicea är det enda tillskottet som har kliniskt studie på hela produkten och studien visar att användning under sex månader ökade diametern på varje hårstrå med 13 procent. Håret ansågs dessutom friskare och glansigare efter användning. Silicea rekommenderar att man börjar med de praktiska kapslarna när barnet är fött och sedan fortsätter i två till sex månader för att se ett bra resultat.

Original Silicea kapslar, kostar från 145 kr hos Octean.

mo t h r

4 9

S I L I CEA annons

RÄTT TVÄTT

Undvik att slita på håret genom att tvätta det för ofta. Tvätta istället håret endast när det verkligen behövs och använd ett milt schampo som är snällt mot stråna och ett naturligt balsam. Silicea Vital Schampoo bygger styrka och vitalitet och är skonsamt mot håret. Siliceas balsamspray innehåller högkvalitativa organiska växtbaserade ingredienser som aloe vera, kokosnötolja och ricinolja och vårdar håret under dagen.

"Det är normalt att tappa hår efter en graviditet"

ÄT VARIERAT

Hårets styrka börjar vid roten, och det är bara genom att tillföra näring inifrån som hårkvaliteten kan förbättras. I nio fall av tio mår ditt hår bra av samma mat som resten av kroppen. Ett hår som är starkt inifrån klarar också yttre påfrestningar, från till exempel stylingverktyg, bättre.

Tänk allsidigt och mycket grönt! Livsmedel som innehåller biotin, zink och kisel är toppen för ditt hår.

Rent fysiskt händer det mycket i kroppen efter att man fått barn. Trötthet, håravfall och stress är inte bara upplevda problem utan beror faktiskt på att kroppen många gånger har både sömn och ämnesbrist. Under första tiden som mamma handlar allt om den nya lilla personen i livet, vilket är fantastiskt på många sätt. Men glöm inte dig själv – mår kroppen bra så orkar den mer. TA HAND OM DIG SJÄLV

mo t h r

5 0

S I L I CEA annons

Inifr å n och Ut

Gravidhormoner, amning, stressiga sm å barns å r och d å lig s ö mn p å verkar hela kroppen och h å ret ä r inget undantag. Att finna tid f ö r å terh ä mtning och att ä ta varierat ä r den b ä sta kuren f ö r ditt h å r. Men som tur ä r finns det mer hj ä lp p å traven att ta till n ä r det beh ö vs!

Rabattkod F å 20 % rabatt n ä r du k ö per Siliceas produkter hos Octean tom 31 / 12 - 2021 med koden Mothr 20

Inre sk ö nhet Original Silicea ä r Sveriges mest s å lda kosttillskott f ö r h å r, hud och naglar. De vegetabiliska kapslarna inneh å ller utvalda n ä rings ä mnen f ö r att bibeh å lla ett tjockt vackert h å r, frisk elastisk hud och starka naglar. 30 kapslar kostar 145 kr hos Octean och s ä ljs ä ven hos apotek, h ä lsofackhandel och hos utvalda fris ö rer.

Beauty Shots

Silicea Vital Schampoo inneh å ller kisel och biotin f ö r styrka, volym och glans. Ett skonsamt schampo f ö r h å rbotten som ocks å motverkar h å ravfall. Kostar 129 kr hos Octean. Balsamspray som v å rdar och minskar statisk elektricitet, 189 kr. H å r v å rd

Original Silicea Beauty Shots ä r perfekta att blanda ner i en smoothie. Kosttillskottet inneh å ller naturliga smaker fr å n grapefrukt, fl ä der, svarta vinb ä r, jordgubbar och hallon och har en h ö g koncentration av finf ö rdelad mineraliskt kisel, tillsammans med n ä rings ä mnen som selen och biotin. Kostar fr å n 112 kr hos Octean.

mo t h r

5 1

Så följer du med i hormonkarusellen Vi har pratat mens, mående och konsten att lära känna sin kropp med yogaläraren Shei la Arnel l FOTO: EMMA TULL

Häng med i hormonsvängarna

Mer än bara mens

Hur påverkas vi egentligen av att vi menstruerar? Och hur kan menstruations-cykelns olika faser lära oss mer om vårt mående och vår hälsa? Det var frågor som yogaprofilen och tvåbarnsmamman Sheila Arnell beslutade sig för att få svar på. Efter att hon fött sitt andra barn märkte hon stor skillnad på sin menscykel, med ägglossningsbesvär, kraftigare blödningar och mer mensvärk. –Jag ville förstå sammanhanget mellan de hormoner jag lever med varje månad och mitt mående och omfamna svårigheterna, snarare än att stänga av och kämpa emot, förklarar hon. Det är så mycket kring vår cykel som vi historiskt sätt inte pratat om och det vill jag ändra på. I jakten på mer kunskap på området började Sheila läsa allt hon kom över om menscykeln och hormonernas roll. Resultatet blev livsomvälvande. – Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel, säger hon.

"Jag ville förstå sammanhanget mellan hormonerna och mitt mående."

– @sheilaarnell

Sheila Arnell Yogalärare

mo t h r

5 3

Fyra årstider

Lär känna dina menstruations- cykelns olika faser Menscykeln kan delas in i fyra faser (som ibland omnämns som de inre årstiderna) och kopplas ofta till olika energinivåer och ett spektrum av känslotillstånd. Kunskapen om hur hormonerna påverkar oss vid olika tidpunkter i cykeln gör det lättare att navigera vårt vardagsmående, menar Sheila Arnell. För henne har insikten om de olika faserna förändrat både förhållandet till den egna kroppen, men också gett henne en större förståelse för känslor och tankar. – Under den inre vintern mår jag bra av att vila och prioritera att känna in kroppen. Inte skapa för stora förväntningar, utan omfamna tyngden och långsamheten, säger Sheila. Under den inre våren stiger energinivån och kreativiteten och lusten flödar. På nästa sida berättar Sheila mer om de "inre årstiderna" och hur du kan hitta sätt att omfamna de olika faserna.

MAMMA TIL L: Aline och Ian GÖR : Yoga- och meditationslärare. Driver podcasten "About yoga". LIVSMOTTO : Gör först, be om ursäkt sen! FÖLJ : @sheilaarnell och @about_yoga SHE I L A ARN E L L

"Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man på sikt kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel"

mo t h r

5 4

Ett liv i cykler "Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel"

Sheila Arnells syn på sitt vardagsmående förändrades radikalt när hon började studera menscykeln.

Menstruationsfasen VINTER

"Den inre vintern" är menscykelns första fas och räknas från den första menstruationsdagen till den sista. Hur många mensdagar man har varierar ofta från person till person. Hormonnivåerna är som lägst under den första delen av vinterfasen, vilket kan vara en förklaring till varför du kanske känner dig emotionellt och fysiskt dränerad i början av mensen. Enerignivån är låg och kroppen kan kännas tung, grundad och långsam. Mot fasens slut kanske du börjar känna att du åter fylls med kreativitet och ideer. –När man är i den inre vintern är det viktigt att vila, att umgås med sig själv och att lyssna på sin kropps signaler. Vad säger din kropp egentligen till dig? Vad önskar du innerst inne? Undvik måsten, ta en paus från det du kan och be om hjälp när du behöver, tipsar Sheila.

Folikulärfasen VÅR

Den andra fasen (den inre våren) kännetecknas ofta av en stegrande energinivå, lust, pepp och lätthet. Fasen pågår från mensens sista dag fram till ägglossning. – Den nyväckta energin är värd att ta vara på och du kan nu passa på att starta nya projekt, skapa nya vanor eller kanske till och med utforska något man gått och drömt om. Nytt är inte läskigt under den inre våren, utan snarare pirrigt, positivt och kul, förklarar Sheila. – Under fasens senare del kan du känna dig fysiskt starkare och mer uthållig. Men då är det är också viktigt att sätta gränser och att vara klok med hur du hanterar din energi!

mo t h r

5 6

Foto: Rebecka Rynefeldt

Ovulationsfasen SOMMAR "Den inre sommaren" kännetecknas av hög energinivå och du kan uppleva att du blir mer social och att kroppen känns stark, smidig och följsam. – Tillåt dig att följa med i din energi och flyta med i livet. Det är nu en bra tid för att socialisera och vara närvarande. Östrogenet peakar och du kan känna dig extra social, attraktiv och dynamisk, säger Sheila. Att njuta av nuet, säga ja till sådant som känns roligt, men också att dela med dig av din energi för att hjälpa andra är några saker att prioritera under ovulationsfasen, menar Sheila. –Nu är det rätt tid för att boka möte med din chef, hålla föredrag eller kanske besöka dina svärföräldrar som du annars brukar dra dig för att göra, säger hon.

Lutealfasen HÖST

Den inre hösten börjar efter ägglossningen och varar fram till nästa mens. Under lutealfasen skiftar hormonerna som mest i kroppen och du kan säkert uppleva dessa förändringar både fysiskt, emotionellt och mentalt. Energinivån kan kännas svajig och kroppen stabil, kraftfull och till och med lite stel. –Det är under den inre hösten som du kan uppleva olika PMS-symptom. Det kan vara tufft, men kom ihåg att det går över. Ett tips är att inte ta några hastiga beslut under den här perioden, att sänka tempot, skapa tid för dig själv och framför allt påminna dig om att alla känslor är okej, säger Sheila.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68

mothr.se

Powered by